Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wymieszaj z wodą i zalej warzywa lub owoce. Łatwo usuniesz z nich pestycydy

Wymieszaj z wodą i zalej warzywa lub owoce. Łatwo usuniesz z nich pestycydy

Pestycydy można usunąć
canva/Daniela Machado

Pestycydy, choć chronią rośliny, nie mają pozytywnego wpływu na zdrowie człowieka. Z tego względu należy ich unikać, jak tylko się da. Okazuje się, że w dużym stopniu można usuwać je z warzyw i owoców, stosując prostą technikę. Wystarczy woda z octem. 
 

Dlaczego powinno się usuwać pestycydy?

Niekwestionowaną zaletą stosowania pestycydów jest zwiększenie plonu, a pośrednio także niższe szanse na wystąpienie epidemii wśród zwierząt hodowlanych. Nadużycie tej grupy związków ma jednak wiele przykrych konsekwencji.

Aby ustrzec się przed ich wpływem na zdrowie — i zdarzeniami takimi jak zatrucia żołądkowe, rozwój białaczki, czy zaburzenie pracy gospodarki enzymatycznej lub hormonalnej — dobrze jest usuwać resztki środków ochrony roślin w procesie mycia produktów. Nie wystarczy jednak opłukiwanie warzyw i owoców pod bieżącą wodą.

Niebywałe, co Jakubiak dodaje do placków ziemniaczanych. Ten dodatek polepsza ich smak

Roztwór octu skuteczny w usuwaniu pestycydów

W dokładnym oczyszczeniu roślin jadalnych z pestycydów pomoże nam prosta, domowa mikstura. Do jej przygotowania będzie potrzebne naczynie, w którym całkowicie zanurzymy wybrane warzywa lub owoce.

Należy w nim jeszcze umieścić roztwór sporządzony z jednej części octu spirytusowego i trzech części wody i pozostawić w nim produkty na 20-30 minut. Po tym czasie wystarczy je starannie opłukać pod bieżącą wodą, by pozbyć się kwaśnego płynu. Zapach octu nie będzie wyczuwalny w produktach, bo dość szybko się ulotni. 

Technikę tę warto stosować do wszystkich warzyw i owoców. Jednak za najbardziej nawożone zawsze uchodzą te pierwsze, tzw. nowalijki. Jeśli więc nie masz pewności, co do pochodzenia i jakości zakupionych produktów, zawsze warto wymoczyć je przed spożyciem w wodzie z octem. 

Jak jeszcze usuwać pestycydy?

Wspomniana powyżej domowa metoda radzenia sobie z dodatkami chroniącymi świeżą żywności pozwala na usunięcie znacznej ich ilości. W pełni jednak pokona je jedynie inna, nieco już droższa technika, czyli ozonowanie. Najczęściej przeprowadza się je przy pomocy specjalnych myjek, które instaluje się w kuchni.

Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji na temat octu. W tym artykule wyjaśniamy jak przygotować go z jabłek. Ten natomiast pomoże wam przygotować znakomity, lekki biszkopt z jego udziałem.

Proste usuwanie pestycydów.png
canva/Yuliya_vdikovinku