Makaron, ser i pieczarki. Okrasa ma własną wersję amerykańskiej zapiekanki
Karol Okrasa przedstawił swój sposób na klasyczną amerykańską zapiekankę - mac&cheese. Z jego przepisu wychodzi naprawdę pyszne danie, które zachwyci każdego smakosza. Wystarczy, że masz trzy składniki, a stworzysz fantastyczne danie na obiad.
Przepis Okrasy na amerykańską zapiekankę
Karol Okrasa to znany szef kuchni i prowadzący wielu programów kulinarnych. Od dłuższego czasu związany jest z kanałem Kuchnia Lidla , gdzie prezentuje wiele autorskich przepisów i pomysłów na dania oraz desery. Oczywiście do gotowania wykorzystuje produkty, które można zakupić w sieci sklepów Lidl. A to gwarantuje, że każdy będzie mógł zrobić te dania w swoim domu.
Tym razem Okrasa pokazał swój autorski sposób na słynną amerykańską zapiekankę mac&cheese . Z jego przepisem zrobisz ją nie tylko szybko, ale też bardzo łatwo. O czym przekonasz się za chwilę.
Tylko kilka składników
Głównym składnikiem tej zapiekanki jest oczywiście ser i makaron. Będziesz potrzebowała także kilku innych składników. Nie ma ich wiele, a wszystkie znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i dopiero wtedy zaczniemy przygotowywać zapiekankę z przepisu Okrasy.
Składniki:
- 300 g sera cheddar
- 300 g makaronu typu kolanka
- 250 g pieczarek
- 500 ml mleka
- 40 g masła
- 20 g mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- ½ papryczki chili
- 10 g curry
- pieprz
- sól
Przepis na mac&cheese
Rozpocznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obierz, a następnie drobno posiekaj w plasterki. Na patelni rozgrzej olej i lekko podsmaż na nim pieczątki. Następnie ściągnij je z patelni i rozpuść na niej masło. Wsyp mąkę i dodaj posiekany ząbek czosnku oraz papryczkę chili.
Partiami dodawaj mleko, cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje, dopraw go pieprzem i solą. Wsyp pieczarki i gotuj, mieszając przez 3 minuty . Teraz dosyp odrobinę curry i wymieszaj.
Cheddar zetrzyj na dużych oczkach tarki . Połowę startego sera dodaj do sosu i wymieszaj. Do sosu dodaj makaron. Wymieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły.
Całość przełóż do płaskiego naczynia żaroodpornego, rozprowadź równomiernie, a wierzch posyp pozostałym serem. Zapiekaj w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku do momentu zarumienienia się sera. Twoja nowa zapiekanka jest gotowa. Sprawdź przepis na klarowny rosół oraz dowiedz się, jak zrobić sernik krakowski .