Smakosze.pl Przepisy Makłowicz dorzuca do pasztetu zaskakujący składnik. Efekt jak z najlepszej restauracji
canva/frederique wacquier; IG/robertmaklowicz_official

Makłowicz dorzuca do pasztetu zaskakujący składnik. Efekt jak z najlepszej restauracji

21 marca 2023

Pyszny pasztet skusi niejednego smakosza. Rarytas w wykonaniu Roberta Makłowicza nie ustępuje specjałom serwowanym w restauracjach, a sekretem jego smaku jest dodatek pistacji. Orzechy doskonale pasują do wybranych przez kucharza mięs i sprawiają, że wyrób nabiera charakteru i apetycznego wyglądu. Musicie spróbować.

Przepis na pasztet Roberta Makłowicza

Zrobienie smacznego mięsnego dodatku do pieczywa wcale nie musi zajmować wiele czasu. Prosta receptura zaproponowana przez kucharza-podróżnika nie wymaga wielu składników, a efekty zachwycają od pierwszego kęsa. Warto się skusić.

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 kg kurzych udek
  • 1 kg udźca z indyka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 niewielka pietruszka
  • 3 niezbyt duże cebule
  • 100 g suszonych grzybów
  • 200 g pistacji
  • 4 duże jaja
  • 100 ml śmietany 36%
  • 15-20 ml sosu sojowego
  • 1-2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • solidna szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
„Mam ochotę przeprosić klientów”. Pani z warzywniaka powiedziała całą prawdę

Jak zrobić znakomity pasztet? Robert Makłowicz dodaje pistacje

Zaczynamy od namoczenia grzybów w zimnej wodzie. Pistacje obieramy, obgotowujemy je. Udziec i skrzydełka gotujemy wraz z oczyszczonymi marchewkami i pietruszką oraz namoczonymi grzybami (wlewamy też płyn z moczenia).

Dodajemy także ziele angielskie i liście laurowe. Cebule pozbawiamy łupiny i siekamy. Szklimy na dobrze rozgrzanym oleju, po czym dodajemy osuszoną wątróbkę i podsmażamy, aż nieco zmięknie. Zdjęte z patelni podroby mielimy w maszynce wraz z przestudzonymi i oczyszczonymi z kości mięsami oraz warzywami i grzybami.

Dodajemy jajka, śmietanę, sos sojowy, nieco imbiru i gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy i łączymy z pistacjami, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Przenosimy do delikatnie natłuszczonej keksówki i pieczemy około 90 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.

Jak podać pasztet Roberta Makłowicza?

Pasztety świetnie smakują ze świeżym, najlepiej domowym pieczywem. Do mięsnych wyrobów — takich jak zaproponowany przez znanego kucharza — warto też dodać trochę sosu z żurawiny.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na doskonałe pasztety. Szczególnie polecamy prosty i niesamowicie smaczny wyrób z soczewicy i żurawiny . Bezmięsny rarytas przypadnie do gustu nawet wybrednym. Zachęcamy też do przygotowania przysmaku z warzyw po rosole — to świetna opcja na wykorzystanie jarzyn.

Pasztet z pistacjami (2).png
canva/Wiktory

Źródło: podroze-kulinarne

Złocisty bigos na jesienne słoty. 1 łyżeczka cudownej przyprawy robi swoje
Jesienna surówka z czerwonej kapusty. Smaczniejsza i zdrowsza niż Colesław
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy