Makłowicz dorzuca do pasztetu zaskakujący składnik. Efekt jak z najlepszej restauracji
Pyszny pasztet skusi niejednego smakosza. Rarytas w wykonaniu Roberta Makłowicza nie ustępuje specjałom serwowanym w restauracjach, a sekretem jego smaku jest dodatek pistacji. Orzechy doskonale pasują do wybranych przez kucharza mięs i sprawiają, że wyrób nabiera charakteru i apetycznego wyglądu. Musicie spróbować.
Przepis na pasztet Roberta Makłowicza
Zrobienie smacznego mięsnego dodatku do pieczywa wcale nie musi zajmować wiele czasu. Prosta receptura zaproponowana przez kucharza-podróżnika nie wymaga wielu składników, a efekty zachwycają od pierwszego kęsa. Warto się skusić.
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 kg kurzych udek
- 1 kg udźca z indyka
- 2 średnie marchewki
- 1 niewielka pietruszka
- 3 niezbyt duże cebule
- 100 g suszonych grzybów
- 200 g pistacji
- 4 duże jaja
- 100 ml śmietany 36%
- 15-20 ml sosu sojowego
- 1-2 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- solidna szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić znakomity pasztet? Robert Makłowicz dodaje pistacje
Zaczynamy od namoczenia grzybów w zimnej wodzie. Pistacje obieramy, obgotowujemy je. Udziec i skrzydełka gotujemy wraz z oczyszczonymi marchewkami i pietruszką oraz namoczonymi grzybami (wlewamy też płyn z moczenia).
Dodajemy także ziele angielskie i liście laurowe. Cebule pozbawiamy łupiny i siekamy. Szklimy na dobrze rozgrzanym oleju, po czym dodajemy osuszoną wątróbkę i podsmażamy, aż nieco zmięknie. Zdjęte z patelni podroby mielimy w maszynce wraz z przestudzonymi i oczyszczonymi z kości mięsami oraz warzywami i grzybami.
Dodajemy jajka, śmietanę, sos sojowy, nieco imbiru i gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy i łączymy z pistacjami, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Przenosimy do delikatnie natłuszczonej keksówki i pieczemy około 90 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
Jak podać pasztet Roberta Makłowicza?
Pasztety świetnie smakują ze świeżym, najlepiej domowym pieczywem. Do mięsnych wyrobów — takich jak zaproponowany przez znanego kucharza — warto też dodać trochę sosu z żurawiny.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na doskonałe pasztety. Szczególnie polecamy prosty i niesamowicie smaczny wyrób z soczewicy i żurawiny . Bezmięsny rarytas przypadnie do gustu nawet wybrednym. Zachęcamy też do przygotowania przysmaku z warzyw po rosole — to świetna opcja na wykorzystanie jarzyn.
Źródło: podroze-kulinarne