Smakosze.pl Przepisy Makłowicz robi barszcz czerwony inaczej niż wszyscy. Nie każdy by się na to zdecydował
fot. Canva i fb/Robert Makłowicz

Makłowicz robi barszcz czerwony inaczej niż wszyscy. Nie każdy by się na to zdecydował

18 listopada 2024

Z nastaniem okresu przygotowań do świąt sięgamy po przepisy na klasyczne dania. Sprawdźmy więc u klasyków – jak Robert Makłowicz – jak przygotowuje się nasze świąteczne potrawy. Dziś na tapet bierzemy barszcz czerwony.

Makłowicz robi barszcz czerwony

Zbliżające się święta oznaczają dla ambitnych kucharek i kucharzy domowych czas zwiększonego wysiłku. Choć co roku kupujemy wiele gotowych produktów, oczekujemy – po sobie i innych – że przynajmniej część będzie pieczołowicie zrobionych w domu. Oznacza to zaś duży koszt czasu.

Dlatego nie każdemu spodoba się sposób Roberta Makłowicza na barszcz czerwony . – Jeszcze czego – powiedzą. W końcu lepiej energię poświęcić choćby na lepienie na świeżo uszek. A tyle innych potraw wymaga uwagi.

klarowny barszcz

Pokrój cytrynę i nadziej goździkami. Za ten trik ktoś powinien dostać nagrodę

Barszcz wigilijny z trzech wywarów

Jednak barszcz czerwony Roberta Makłowicza , przygotowywany na aż trzech osobnych wywarach, wart jest uwagi. A także dodatkowego nakładu pracy. Jest niezwykle aromatyczny i esencjonalny w smaku, cechuje go też głęboki, rubinowy kolor.

Składniki

  • 4 kg buraków
  • 2 główki czosnku
  • 100 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków
  • 1 duży pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • Ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty
  • Sól, pieprz, cukier

Trzy wywary Roberta Makłowicza

Buraki obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do wyparzonych słoików . Dodajemy po kilka ząbków obranego czosnku, po kilka ziaren ziela angielskiego i dwa-trzy liście laurowe. Zalewamy przegotowaną, osoloną i przestudzoną wodą. Odstawiamy na kilka dni.

Włoszczyznę zalewamy w garnku 2 l wody . Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, kilkanaście – czarnego pieprzu i kilka liści laurowych. Doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy przez dwie godziny. Przecedzamy.

Suszone grzyby namaczamy przez noc w ½ l wody, następnie stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i solimy. Gotujemy do miękkości.

Grzyby odcedzamy, a buraki wyjmujemy z zakwasu. Trzy wywary łączymy ze sobą w garnku. Podgrzewamy bez zagotowywania , przyprawiamy cukrem, pieprzem i solą.

Spróbuj swoich sił w quizie z dań wigilijnych i wypróbuj najlepszy przepis na zupę ogórkową .

barszcz z uszkami

Sanepid znów apeluje do Polaków. Kupiłeś to mięso, koniecznie wyrzuć
Weź banany i owiń folią w ten sposób. Jeszcze podziękujesz za ten patent
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy