Makłowicz zamienia szczawiową w wykwintne danie. Ten patent to hit
Kiedy na wiosnę pojawiają się w sklepach nowalijki, możemy zacząć wracać, jak co roku, do smaków ciepłej pory roku. Wśród nich z pewnością znajdzie się zupa szczawiowa. Robert Makłowicz ma swój szczególny przepis na ten przysmak.
Szczawiowa Makłowicza
Robert Makłowicz znany jest nie tylko jako kucharz, lecz także kulinarny obieżyświat i kosmopolita. Dla każdej potrawy znajdzie korzenie, do których można sięgnąć, by udoskonalić tradycją współczesne przepisy .
Tak postąpił właśnie z zupą szczawiową, dla której znalazł ukraiński odpowiednik, by się nim zainspirować. Jest nim zielony barszcz, który przyrządza się na wschodzie inaczej niż naszą szczawiową.
Zupa szczawiowa z pomidorem
Czy zupę szczawiową można nazwać barszczem? To w zasadzie akademicka dyskusja. Jest to rzeczywiście zupa oparta o kwaśne smaki. Dlatego Makłowicz porównuje ją do barszczu zielonego , który – obok dobrze znanego nam ukraińskiego barszczu – jadany jest u naszych wschodnich sąsiadów. To stamtąd pochodzi inspiracja, by do szczawiowej dodać pomidory.
Składniki
- 700 g mięsa z kaczki
- 1 pęczek szczawiu
- Liście z 1 pęczka botwiny
- Mały pęczek koperku
- Mały pęczek szczypiorku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pomidor
- 100 ml śmietany
- 2 jajka na twardo
- Sól, pieprz, masło
Zielony barszcz szczawiowy
Mięso z kaczki zalewamy wodą w dużym garnku i gotujemy przez ok. godzinę , zbierając szumy podczas gotowania. Wywar studzimy, by można z niego było zebrać tłuszcz.
Cebulę siekamy, a marchew ścieramy na tarce o grubych okach . Wywar z powrotem podgrzewamy, a na tłuszczu z kaczki, ewentualnie dodając masło, podsmażamy przygotowane warzywa . Kiedy zrobią się miękkie, dodajemy je do bulionu.
Do gotującej się zupy dodajemy posiekany szczaw i liście botwiny . Na tarce do garnka ścieramy pomidora. Przyprawiamy zupę solą i pieprzem, a pod koniec gotowania dodajemy posiekany szczypiorek i koperek. Zupę podajemy z łyżką śmietany i pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo.
Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z mięsa mielonego i placuszki z cukinii .