Ten przepis na bigos z młodej kapusty dostałem od dziadka. Lepszego w życiu nie jadłem
Bigos kojarzy się przeważnie z pracochłonną, a przede wszystkim czasochłonną potrawą. Ale z młodą kapustą wszystko idzie szybciej, a taka pyszna, świeża potrawa jednogarnkowa to świetny pomysł na codzienny obiad na kilka dni.
Szybki bigos
Bigos występuje na naszych stołach zimą, kiedy do miękkości gotujemy dojrzałą kapustę z typowo zimową oprawą suszonych grzybów, mięs i ziół. Można jednak przygotować jego lekką, letnią wersję. Zwłaszcza że młoda kapusta to typowo letni produkt – najłatwiej o nią między majem a sierpniem.
Nagotowanie wtedy garnka bigosu pozwoli nam oszczędzić czasu w kuchni przez kilka dni, co da nam więcej czasu, by cieszyć się piękną pogodą. Taka potrawa jest też świetnym ratunkiem dla np. kiełbasy, która została z grillowego przyjęcia.
Najgorszy błąd przy mrożeniu mięsa. Skutki są niemal opłakaneSzybki letni bigos
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kulinarne przygody. Autorka używa tam koncentratu pomidorowego do doprawienia bigosu. Jednak do takiej potrawy świetnie sprawdza się węgierska pasta paprykowa, którą w tubce można często kupić w naszych sklepach. Oczywiście doda ona potrawie pikanterii, można więc wrócić do wersji z koncentratem pomidorowym.
Składniki
- 2 główki młodej kapusty
- Ok. ½ kg kiełbasy
- ½ l bulionu drobiowego, część można zastąpić czerwonym wytrawnym winem
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 łyżka węgierskiej ostrej pasty paprykowej
- 1 łyżka oleju i 1 łyżka mąki na zasmażkę
- 1 mały pęczek koperku
- Sól, pieprz, cukier, kminek
Gotujemy bigos z młodej kapusty
Cebulę kroimy w drobne pióra, kiełbasę w kostkę, a marchew ścieramy na tarce o grubych okach. Kapustę drobno szatkujemy.
Na dnie dużego garnka rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy kiełbasę i wysmażamy ją, aż zacznie się rumienić. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Do garnka dorzucamy startą marchewkę i smażymy przez chwilę – nie musi do końca zmięknąć.
Do garnka dodajemy kapustę, dolewamy bulion i ewentualnie wino i dusimy przez chwilę, aż nieco zmniejszy objętość. Mieszamy dokładnie, zmniejszamy nieco moc palnika i dusimy bigos pod przykryciem, regularnie mieszając.
Kapusta powinna zmięknąć po ok. 20-25 minutach. przed końcem gotowania dodajemy łyżkę pasty paprykowej. Na osobnej patelni przygotowujemy zasmażkę z odrobiny oliwy i mąki. Dodajemy ją do bigosu, zasypujemy siekanym koperkiem i jeszcze raz mieszamy. Od tego momentu dusimy jeszcze przez ok. 5 minut, by bigos był gotowy.
Wypróbuj też przepisy na naleśniki bez jajek, mleka ani mąki i faszerowaną paprykę.