Smakosze.pl Przepisy Makłowicz zdradził patent na idealne placki ziemniaczane. Prawie nikt nie zwraca uwagi na ten szczegół
canva/czarny_bez; TRICOLORS/East News

Makłowicz zdradził patent na idealne placki ziemniaczane. Prawie nikt nie zwraca uwagi na ten szczegół

1 lipca 2022

Placki ziemniaczane skuszą niejednego smakosza. Robert Makłowicz ziemniaki na rarytas rozdrabnia przy pomocy tarki o większych oczkach. Dzięki temu smakołyk ma ciekawą strukturę i jest niesamowicie chrupiący. Wypróbujecie ten patent koniecznie.

Placki ziemniaczane według Roberta Makłowicza są smaczne i proste w przygotowaniu. Patent polegający na ścieraniu ziemniaków na tarce o większych oczkach sprawia, że placki łatwiej uformować. Warzywa nie są pełną wody papką i nie trzeba dodawać do nich wcale wiele mąki, by uzyskać odpowiednią konsystencję masy. Efekty zachwycają. Skusicie się?

Przepis na placki ziemniaczane według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 1 nieduża cebula

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 jajo lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego namoczona w 3 łyżkach wrzątku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Do podania:

  • kwaśna śmietana lub jogurt naturalny/ sojowy

  • sos grzybowy

  • smażone pieczarki

Przygotowanie placków ziemniaczanych według Roberta Makłowicza:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o większych oczkach wprost do dużej miski. Cebule pozbawiamy łupiny i również rozdrabniamy ją przy pomocy tego narzędzia. Do warzyw wbijamy jajo lub dodajemy kleik z siemienia lnianego.

Wsypujemy mąkę i doprawiamy masę solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na patelni rozgrzewamy większą porcję oleju. Łyżką wykładamy masę ziemniaczaną, formując niezbyt duże placki.

Smażymy je na średnim ogniu do czasu, aż zrumienią się z obu stron. Placki ziemniaczane doskonale smakują z podanymi wyżej aromatycznymi dodatkami. Wybierzcie swoje ulubione. Smacznego.

Inne przepisy z wykorzystaniem ziemniaków znajdziecie na naszej stronie. Ten artykuł zawiera niezawodną recepturę na smakowite cepeliny z mięsem . Z tego natomiast dowiedziecie się jak zrobić idealne kluski do śląskiego obiadu .

Placki ziemniaczane Roberta Makłowicza są  niezwykle chrupiące
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy