Smakosze.pl Przepisy Malinowa chmurka bez pieczenia znika tego samego dnia. Wszystko przez 1 składnik
Fot. YouTube/smacznie_na_talerzu

Malinowa chmurka bez pieczenia znika tego samego dnia. Wszystko przez 1 składnik

4 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na letni deser doskonale sprawdzi się lekkie ciasto. Jednym z lepszych jest malinowa chmurka bez pieczenia. Z tym przepisem przygotujesz ją w niezwykle łatwy sposób. Domowników zachwyci nie tylko smakiem, ale i kompozycją. Uważaj, bo poproszą o dokładkę.

Doskonałe ciasto na lato

Lato sprzyja nie tylko wypoczynkowi i podróżom. To także świetna okazja, aby przygotowywać desery z sezonowych owoców. Jednym z nich jest na przykład malinowa chmurka bez pieczenia. Ciasto jest niezwykle lekkie, a przez to, że przygotowuje się je bez użycia piekarnika, wymaga schłodzenia. To sprawia, że  doskonale sprawdzi się latem.

Najlepsze jest jednak to, że ciasto zrobisz niezwykle łatwo. Ponadto nie wydasz na nie majątku, ponieważ potrzebne składniki nie kosztują wiele. Składniki oraz przepis znajdziesz w dalszej części artykułu.

Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału smacznie_na_talerzu na YouTube.

malinowa chmurka.jpg
Fot. Canva/Lesyy
Zamówili catering od Lewandowskiej. Powiedzieli wprost, co myślą

Tego składnika nie może zabraknąć

Malinowa chmurka bez pieczenia składa się z niewielu składników. Najważniejsze są soczyste owoce , ale istotny jest jeszcze jeden składnik. Chodzi o prażone migdały, które nadają całości nie tylko smaku, ale i doskonałego wyglądu. Potrzebne składniki umieszczono na liście poniżej. Za nim wybierzesz się na zakupy, sprawdź ją, a będziesz mieć pewność, że żadnego nie pominiesz.

Składniki:

  • 250 g herbatników
  • 100 g masła
  • 600 g świeżych malin
  • 3 opakowania galaretki malinowej
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 ml serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowaniu cukru waniliowego
  • prażone migdały

Malinowa chmurka bez pieczenia - przepis

Herbatniki pokrusz, a następnie zblenduj. Masło włóż do garnka i rozpuść je. Wsyp herbatniki i połącz je w jedną masę. Wyłóż je na spód formy do pieczenia i ubij na twardy spód. Wstaw go do lodówki na 3 godziny.

Galaretki rozpuść we wrzątku. Do przestudzonych dodaj umyte owoce i wymieszaj je. Gdy galaretki stężeją, przełóż je na spód z herbatników i równomiernie rozprowadź.

Do miski wlej śmietanę i ubij ją wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Partiami dodaj również serek mascarpone i wymieszaj składniki. Krem wyłóż na galaretkę i równomiernie ją rozprowadź. Ponownie wstaw do lodówki. Gdy masa stężeje, upraż migdały na patelni i posyp całe ciasto.

Na deser polecamy również domową chałwę oraz ciasto ze śliwkami . Smacznego!

mal.jpg
Fot. Canva/Zichrini
Strzelczyk zrobił schabowego bez grama mięsa. Wziął składnik, który pomijamy
Dodaję do rosołu. Łyżka produktu wystarczy, by wzmocnić jego smak i aromat
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy