Mama zawsze dodaje do zupy ogórkowej ten składnik. Najpierw się śmiałam, teraz nie wyobrażam sobie gotować jej inaczej
Zupa ogórkowa ma wielu zwolenników. Należę do nich ja i moja rodzina. Polecam przepis mojej mamy na tę smaczną zupę. Do zupy ogórkowej dodaje pewien składnik, który kiedyś mnie śmieszył. Teraz bez niego nie wyobrażam sobie ogórkowej.
Zupa ogórkowa, czyli tradycyjny smak
Zupa ogórkowa to klasyka kuchni polskiej. Jest smaczna, pożywna i rozgrzewa. Ma też wiele cennych wartości odżywczych. Wszystko dzięki ogórkom kiszonym, które są prawdziwą bombą witaminową.
Zupa ogórkowa pełna jest witamin: A, C, E, K. Dzięki ogórkom kiszonym zawiera też potas, wapń, fosfor, sód i magnez. Moja mama dodaje do ogórkowej pyszny owoc. Dzięki niemu ogórkowa zyskuje jeszcze lepszy smak i aromat. Polecam wyjątkowy przepis na zupę ogórkową mojej mamy.
Jak ugotować zupę ogórkową?
Składniki:
- 500 g ogórków kiszonych
- 2 jabłka
- 700 g porcji rosołowej
- pietruszka
- marchew kawałek pora
- kawałek selera
- 5 szklanek wody
- 3 ziemniaki
- ⅓ szklanki śmietanki 30%
- cebula
Ogórki kiszone i jabłka ścieramy na tarce. Porcje rosołową gotujemy. Dodajemy obrane warzywa. Możemy też przypiec cebulę . Do garnka dodajemy też sól, pieprz, liście laurowe. Całość zalewamy wodę i zagotowujemy. Dalej gotujemy na małym ogniu około 1 ½ godziny.
Następnie odcedzamy i zostawiamy tylko marchewkę oraz mięso. Dodajemy pokrojone ziemniaki, starte ogórki i jabłka. Gotujemy około 30 minut. Podajemy z koperkiem lub natką pietruszki.
Dodaj jabłko do ogórkowej
Moja mama zawsze daje jabłko do zupy ogórkowej. To sprawia, że zupa zyskuje wyjątkowy smak i aromat. Jednak nie traci przy tym oryginalnej kwaskowatośc i. Wystarczą 2 jabłka, które świetnie pasują do ogórkowej.
Warto ugotować w ten sposób tę lubianą zupę. Teraz już zawsze dodaje jabłka do ogórkowej i dzięki temu podkręcam jej smak. Ten tani dodatek daje pyszne efekty. Pisaliśmy o letnim patencie na ogórkową. Informowaliśmy, jak tę zupę robi kucharz.