Pokrój, zalej i zostaw do zimy. Ten kompot ze słoików to hit, rodzina ci podziękuje
Koniec lata to idealny czas na przygotowywanie przetworów. Już wkrótce półki w spiżarniach uginać się będą pod rozmaitymi smakołykami. Upewnij się, że pośród dżemów i ogórków nie zabraknie obłędnego kompotu z jabłek na zimę. Cała rodzina będzie wprost przepadać za jego smakiem.
Kompot z jabłek na zimę nastaw już pod koniec lata
Sierpień jest idealnym miesiącem na zrobienie kompotu z jabłek na zimę. To właśnie teraz powoli zaczyna się sezon na zbiór tych owoców. Skorzystaj z dostępnego bogactwa i przygotuj pyszny napój, którym będziesz się raczyć przez wiele miesięcy. Lepiej zrób podwójną porcję, bo zniknie w mgnieniu oka.
Z przygotowaniem kompotu z jabłek na zimę poradzi sobie absolutnie każdy. Poza samymi owocami, potrzeba do niego ledwie 2 składników. Pokrój jabłka, zalej wodą i zamknij w słoikach wyborny smak lata. Docenisz o w długie zimowe miesiące.
Wyłóż mięso mielone na chleb i wstaw do piekarnika. Mój mąż mógłby to jeść codzienniePrzepis na kompot z jabłek na zimę
Składniki:
- 2 kg jabłek
- 1 cytryna
- ¼ szklanki cukru
- 2 l wody
Ja zrobić kompot z jabłek na zimę? Instrukcja krok po kroku
Przygotuj owoce na kompot z jabłek na zimę. Obierz je i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój jabłka z niewielką kostkę. Gotowe cząstki wkładaj do wody wymieszanej z sokiem z połówki cytryny, aby nie ściemniały.
Jabłka porozkładaj do litrowych słoików. W osobnym garnku przygotuj słodki syrop z wody i cukru. Kiedy wystygnie, zalej nim jabłka w słoikach. Od powierzchni naczyń zostaw ok. 2-3 cm przestrzeni.
Słoiki zakręć i pasteryzuj przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu pozostaw do ostygnięcia. Na koniec kompot z jabłek na zimę przełóż w zacienione i chłodne miejsce. Po otwarciu słoika przechowuj go w lodówce przez maksymalnie 4 dni. Babcia robiła najlepszy kompot z mirabelek. Znamy pomysłowe zastosowanie dla owoców z kompotu.