Moja mama latem tylko tak robi ogórkową. Smak zupy zachwyca dzięki uwielbianemu składnikowi
Całe rok czekam na lato i smaki, które się z nim kojarzą. Moim ulubionym jest zupa ogórkowa, którą przygotowuje mama. Za sprawą prostej zmiany w przepisie, potrawa nabiera zupełnie nowego charakteru. Na jednym talerzu dania aż trudno poprzestać.
Zupa ogórkowa z tym składnikiem nabiera niezwykłego smaku
Klasyczny przepis na zupę ogórkową zna chyba każdy. Wiele gospodyń domowych wprowadza do niego własne pomysły i składniki. Tej jednak, którą gotuje moja mama żadna inna nie jest w stanie dorównać. Jej tajemnica tkwi w użyciu ogórków małosolnych zamiast kiszonych.
Ogórki małosolne to prawdziwy symbol lata. Czemu wobec tego nie przyrządzić z nich uwielbianej przez Polaków zupy? Ta wersja jest delikatniejsza w smaku oraz znacznie lżejsza, niż tradycyjny odpowiednik. Wypróbuj tę recepturę raz, a będziesz do niej wracać ciągle.
Co wieczór piję ten napar, a waga leci w dół. Robię go z 1 składnika, w efekty aż trudno uwierzyćPrzepis na zupę ogórkową z ogórków małosolnych
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 500 g ogórków małosolnych + zalewa
- 5 ziemniaków
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 cebule
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 1 duży pęczek koperku
- 1-2 łyżki masła
Moja mama tak przygotowuje swoją słynną zupę ogórkową
Zacznij od wywaru na zupę ogórkową. Żeberka umyj, włóż do garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, całość zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj wywar przez ok. 2 godziny. Z powierzchni usuń szumowiny.
W międzyczasie przygotuj warzywa na zupę ogórkową. Ogórki, marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę i pora drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć na nie cebulę. Podsmażaj, a następnie dodaj warzywa korzeniowe oraz pora. Na sam koniec na patelnię dołóż też ogórki małosolne.
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dorzuć je do wywaru na zupę ogórkową. Gotuj do czasu, aż warzywa staną się miękkie. Wtedy do garnka dodaj zawartość patelni.
Wszystkie składniki zupy ogórkowej trzymaj na kuchence przez ok. 10 minut. Na koniec gotowania dopraw potrawę solą i pieprzem. Zdejmij zupę ogórkową z ognia, dodaj do niej posiekany drobno koperek. Przed podaniem możesz ją także zabielić śmietaną. Takie błyskawiczne małosolne nadadzą się na zupę w sam raz. Ten dodatek do zupy ogórkowej zapewnia jej obłędny smak.