Smakosze.pl Przepisy Mieszam 4 składniki i robię z nich kluski kładzione. Można je jeść na okrągło, pasują do wszystkiego
Fot. YouTube/Sprint Cooking

Mieszam 4 składniki i robię z nich kluski kładzione. Można je jeść na okrągło, pasują do wszystkiego

29 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy dobre przepisy muszą być skomplikowane i czasochłonne? Ten poniższy udowadnia, że nie. Kilka tanich składników i uniwersalny smak są jego cechami charakterystycznymi. Na słodko czy na słono? Zdecydujesz sama.

Kluski kładzione lepsze niż kopytka

Odkąd wypróbowałem przepis na kluski kładzione, mogę jeść je na okrągło. Moim zdaniem przebijają kopytka i wychodzą za każdym razem. Wszystko dlatego, że przepis jest banalny i jasny. Robiąc te kluski, przygotujesz tani obiad dla całej rodziny.

Jest też inna zaleta, która przemawia za tym, aby podać te kluski na obiad. Chodzi o to, że możesz podać je z dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się zarówno te słodkie, jak i słone. Wskażę ci je w dalszej części.

kluski.jpg
Fot. YouTube/Sprint Cooking
W starej gazecie znalazłem przepis na obłędne mielone. Sekret ich smaku tkwi w 2 dodatkach

Tylko 4 składniki

Jak już wiesz, kluski kładzione tworzy się tylko z czterech składników. Są tanie i łatwo dostępne, być może masz je wszystkie w swojej kuchni. Zbierz wszystkie na kuchennym blacie i do dzieła. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube SprintCooking, skąd pochodzą niektóre użyte tutaj zdjęcia.

Składniki:

  • 1 szklanka kefiru
  • ok. 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól

Przepis na kluski kładzione

Do miski wbij jajka. Wlej kefir i wsyp odrobinę soli. Następnie wymieszaj wszystkie składniki. Wsyp mąkę i ponownie wymieszaj, w taki sposób, aby nie powstały grudki . Gotowe ciasto musi być gęste, a w dodatku powinno być lekko ciągnące.

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Kiedy będzie wrzała, łyżką nabieraj ciasto i kładź na wrzątek. Gotuj je przez 1 minutę od wypłynięcia. Na koniec wyciągnij je i odcedź.

Gotowe kluski możesz podawać z ze słodkimi lub słonymi dodatkami . W pierwszym wypadku doskonale sprawdzi się śmietana z dodatkiem świeżych owoców lub cukru.

Jeżeli chodzi o słone, to masz jeszcze więcej możliwości . Możesz podać je w wersji wiejskiej, czyli z podsmażoną cebulką i boczkiem lub z mięsnym gulaszem. Możesz także zarumienić na patelni same kluseczki. Wybierz, który sposób najbardziej ci pasuje.

Sprawdź, o ile podrożały rzeczy na grilla oraz dowiedz się, która cola jest najlepsza .

gotowe kluski.jpg
Fot. YouTube/Sprint Cooking
Strzelczyk ożywia kultowe danie PRL-u. Nadal jet pyszne i tanie
Grillowanie z tacką czy bez? Mistrz grilla nie ma wątpliwości
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy