Mieszam cukier z listkami mięty i odpalam blender. Nikt nie wierzy, co z tego wychodzi
Co można zrobić z listków mięty i cukru? Najsmaczniejszy deser, który zachwyci każdego smakosza. Poznaj przepis i poczęstuj domowników. Będzie smakował im tak bardzo, że poproszą cię, abyś robiła go częściej. Z tym przepisem upieczesz go bardzo szybko.
Niezwykły deser z mięty
Kiedy pierwszy raz zblendowałem miętę z cukrem, rodzina patrzyła na mnie z dużą dozą podejrzliwości. Zmienili swoje nastawienie, kiedy po 20 minutach z piekarnika wyciągnąłem niezwykły deser . Zrobiłem bowiem przepyszne, kruche ciasteczka. Od razu się na nie rzucili i zniknęły w mig.
Tym przepisem postanowiłem podzielić się z tobą, bo jest rewelacyjne. Oprócz smaku najlepsze jest to, że ciastka robi się błyskawicznie, a w dodatku bardzo łatwo. Można przygotować je w 30 minut i to razem z pieczeniem. Dlatego wypróbuj przepis i przekonaj się sama.
Tylko kilka składników
Jak już wiesz, podstawowymi składnikami są listki mięty oraz cukier. Oprócz niech potrzebne będą także inne produkty. Wszystkie znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Zerknij na nią i sprawdź, co jest niezbędne do przygotowania wyśmienitych ciasteczek. Potrzebnych produktów nie ma zbyt wiele, w dodatku są łatwo dostępne i tanie. Zaczynajmy przygotowanie. Podobny przepis znajduje się na kanale Dolci Veloci 89 , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 20 g liści mięty
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 220 g mąki typu 00
- 7 g proszku do pieczenia
- 40 g czekolady
Przepis na ciasteczka z mięty
Do miski włóż umyte liście mięty i zasyp je cukrem. Dokładnie zblenduj składniki na jednolitą masę. Następnie dodaj miękkie masło oraz wbij jajko. Połącz składniki za pomocą blendera. Wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj składniki na jednolite ciasto.
Do gotowego ciast dodaj okruszki czekolady i wymieszaj. Formuj małe wielkości kuleczki, a następnie spłaszcz je. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Pozostaw je do wystygnięcia i gotowe. Podaj na deser, a zachwycą każdego domownika. Sprawdź przepis na zupę gulaszową oraz zobacz, na czym smażyć jajecznicę .