Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Żaden olej, żadne masło. Na tym zrobisz jeszcze lepszą jajecznicę, będzie cudownie kremowa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.05.2024 09:11

Żaden olej, żadne masło. Na tym zrobisz jeszcze lepszą jajecznicę, będzie cudownie kremowa

jajecznica na patelni
fot. Canva

Jak na jednoskładnikowe danie, jajecznica budzi niezwykle silne emocje, a przepisów na to śniadanie jest chyba więcej niż przygotowujących ją kucharzy. Każdy ma swoje przekonania co do składników, czasu przygotowania czy techniki mieszania. Mnóstwo jest też rozwiązań, jeśli chodzi o samą technikę smażenia.

Jajecznica na śmietanie

Ci, którym nie jest wszystko jedno, na pytanie o najlepszy tłuszcz do smażenia jajecznicy odpowiedzą bez wahania: masło. Rzeczywiście, dodatek maślanego smaku do roztrzepanych jajek nadaje potrawie jedwabistości, a masło jak mało co dodaje smaku potrawom. Żeby nie przypalało się nadmiernie, można przed wrzuceniem na patelnię grudki tego szlachetnego tłuszczu, rozgrzać na niej odrobinę oleju. Można też użyć masła klarowanego.

Jajecznica wyjdzie jednak – tak czy inaczej – na każdym rodzaju tłuszczu. Wielu używa tego wytopionego z boczku czy słoniny, co wydaje się niezłym smakowo i praktycznie, choć gorszym dietetycznie rozwiązaniem. Ale źródłem tłuszczu mogą być też inne produkty, a do najciekawszych należy śmietana.

jajecznica z pomidorami
fot. Canva
Strzelczyk pokroił indyka i pokazał najlepszy patent na panierkę. Tych kotletów trzeba spróbować

Śmietana w jajecznicy

Kwaśna śmietana 22% jest wystarczająco tłusta, by nadawać się do smażenia jajecznicy. Nie jest wtedy potrzebny żaden dodatek, zwłaszcza jeśli używamy patelni o powierzchni zapobiegającej przywieraniu. Ale przede wszystkim połączona ze śmietaną jajecznica będzie niezwykle kremowa, bardziej jedwabista niż każda inna wersja.

Składniki

  • 4 jajka
  • 6 łyżek śmietany 22%
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • Sól, pieprz

Śmietankowe śniadanie

Jajka wybijamy do miseczki i mieszamy na jednolitą masę. Szczypiorek siekamy i dodajemy do jajecznicy. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.

Na palniku o średniej mocy rozgrzewamy patelnię i wylewamy na nią śmietanę. Lekko podgrzewamy, a następnie dodajemy jajka, zmniejszamy moc palnika i powoli, mieszając, czekamy aż jajka zetną się na tyle, na ile lubimy. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, by do takiego śniadania dodać ulubione dodatki, np. przyprawy. 

Wypróbuj też przepisy na ekspresowy deser z ciasta francuskiego i czekolady oraz niemiecką sałatkę z szynki i marynowanych warzyw.

jajecznica na grzance
fot. Canva