Smakosze.pl Przepisy Mieszam drożdże z ryżem. Ten patent to prawdziwy hit, nie ma opcji, że się nie uda
Screen z filmu na kanale YouTube Przepisy od Olgi

Mieszam drożdże z ryżem. Ten patent to prawdziwy hit, nie ma opcji, że się nie uda

3 września 2023

Chleb można przygotować na wiele sposobów. Wypiek z dodatkiem ryżu jest jednak tak smaczny, jak żaden inny. Warto choć raz go spróbować.

Prosty chleb wykonasz z ryżu i drożdży

Ugotowane ziarno białego ryżu można wykorzystać nie tylko jako dodatek do obiadu. Wymieszane z zaczynem drożdżowym, mąką i tłuszczem przemieni się w znakomitą bazę do kanapek. Chleb z tego przepisu zachwyca od pierwszego kęsa.

Składniki:

  • 1 szklanka białego ryżu
  • 400 ml wody
  • 6 g drożdży instant
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 15 ml oleju słonecznikowego
  • 10 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Kilka składników wystarczy, aby w domowych warunkach zrobić pyszny chleb. Jak wygląda przygotowanie? Dokładną instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.

Wyrabianie chleba z ryżem.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Przepisy od Olgi
Okrzyknięto go najzdrowszym napojem świata. 3 składniki i zrobisz go w domu

Jak zrobić pyszny chleb z ryżem? Przepis jest bardzo prosty

Opłukany ryż gotujemy w osolonej wodzie przez kwadrans. Studzimy go. W szklance umieszczamy ciepłe mleko i wsypujemy do niego drożdże, sól oraz cukier. Dobrze rozpuszczamy, po czym wlewamy do letniego ryżu.

Dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną i wlewamy olej słonecznikowy. Zagniatamy ciasto na chleb i wyrabiamy, podsypując mąką w razie potrzeby. Przenosimy do natłuszczonej miski i przykrywamy. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Gdy już wyrośnie, umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie i czekamy jeszcze na 20 minut. Po tym czasie pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Studzimy na kratce, ostrożnie wysuwając bochenek z wyłączonego piekarnika.

Jak podawać chleb z ryżem?

Wypiek idealnie nadaje się do przygotowania kanapek ze wytrawnymi pastami warzywnymi. Jest lekki i ma delikatny smak, więc będą do niego pasowały także owocowe konfitury czy kremami z orzechów np. takie masło .

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na domowe wypieki śniadaniowe. Sprawdźcie jak zrobić słodki bochenek bananowy . Być może spodoba wam się też prosty patent na chleb z siemienia lnianego .

Chleb z ryżem jest pyszny.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Przepisy od Olgi
Kupiłam na promocji gotowe kotlety mielone z Biedronki. Po otwarciu ich w domu aż złapałam się za głowę
Kiedyś królował na stołach, dziś jest zapomniany. Przypomnij sobie ten sposób na rosół, a rodzina cię ozłoci
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy