Mieszam płatki owsiane z jajkami i dolewam mleko. Rodzina kompletnie oszalała na punkcie tego przepisu
Naleśniki bez mąki to najlepsze z dwóch śniadaniowych światów. Białka i błonnik z owsianki zmieniają się tu w pyszne naleśniki. Można przygotować z nich potem dowolną potrawę, do której normalnie używamy mącznych naleśników.
Naleśniki na śniadanie
Naleśniki najczęściej przygotowujemy oczywiście ze standardowej mąki pszennej , do tego o dość wysokim poziomie przetworzenia. Nawet dla osób, które nie mają problemów z tolerancją glutenu, nie jest to rewelacyjne rozwiązanie. Mąka taka ma mało białek, a przecież nie samymi węglowodanami człowiek żyje.
Oczywiście, można sięgnąć po mąkę pełnoziarnistą , by przygotować zdrowszą, bardziej pożywną odmianę tych śniadaniowych placków. Jednak jeszcze lepiej sięgnąć po owies – pełniejsze i jedno z najzdrowszych mącznych ziaren. Tak robimy w tym przepisie na przaśne śniadaniowe placki.
Naleśniki owsiane
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Neue leckere Rezepte. Pokazane jest tam samodzielne przygotowanie mąki owsianej w blenderze. Wybierzmy owsiankę tzw. zwykłą (w przeciwieństwie do górskiej i błyskawicznej), która ma najwięcej wartości odżywczych.
Składniki
- 220 g płatków owsianych
- 3 jajka
- 500 ml mleka
- Słodzik lub cukier do smaku
- 40 g masła
- Opcjonalnie: aromat waniliowy
- Sól, masło klarowane do smażenia
Naleśniki z mąki owsianej
Płatki owsiane wsypujemy do kielicha blendera i miksujemy na pył. Naleśniki będą miały bardziej wyrazistą strukturę niż te z mąki, nawet jeśli zmiksujemy płatki bardzo dokładnie. Mąkę owsianą przenosimy do miski.
Do mąki wbijamy jajka, słodzimy i mieszamy na jednolitą masę . Dodajemy ciepłe mleko i jeszcze raz mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło.
Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Przed każdym kolejnym smarujemy patelnię leciutko masłem klarowanym . Podajemy z konfiturami i śmietaną.
Wypróbuj też przepisy na placki z cukinii bez mąki i dżem z pigwy .