Smakosze.pl Przepisy Mieszam płatki owsiane z jajkami i dolewam mleko. Rodzina kompletnie oszalała na punkcie tego przepisu
fot. youtube.com/neueleckererezepte

Mieszam płatki owsiane z jajkami i dolewam mleko. Rodzina kompletnie oszalała na punkcie tego przepisu

11 września 2024

Naleśniki bez mąki to najlepsze z dwóch śniadaniowych światów. Białka i błonnik z owsianki zmieniają się tu w pyszne naleśniki. Można przygotować z nich potem dowolną potrawę, do której normalnie używamy mącznych naleśników.

Naleśniki na śniadanie

Naleśniki najczęściej przygotowujemy oczywiście ze standardowej mąki pszennej , do tego o dość wysokim poziomie przetworzenia. Nawet dla osób, które nie mają problemów z tolerancją glutenu, nie jest to rewelacyjne rozwiązanie. Mąka taka ma mało białek, a przecież nie samymi węglowodanami człowiek żyje.

Oczywiście, można sięgnąć po mąkę pełnoziarnistą , by przygotować zdrowszą, bardziej pożywną odmianę tych śniadaniowych placków. Jednak jeszcze lepiej sięgnąć po owies – pełniejsze i jedno z najzdrowszych mącznych ziaren. Tak robimy w tym przepisie na przaśne śniadaniowe placki.

smażenie naleśników
fot. youtube.com/neueleckererezepte
Dodaję szczyptę do mleka i wypijam na wieczór. 1 szklanka wystarczy, by zasnąć jak dziecko

Naleśniki owsiane

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Neue leckere Rezepte. Pokazane jest tam samodzielne przygotowanie mąki owsianej w blenderze. Wybierzmy owsiankę tzw. zwykłą (w przeciwieństwie do górskiej i błyskawicznej), która ma najwięcej wartości odżywczych.

Składniki

  • 220 g płatków owsianych
  • 3 jajka
  • 500 ml mleka
  • Słodzik lub cukier do smaku
  • 40 g masła
  • Opcjonalnie: aromat waniliowy
  • Sól, masło klarowane do smażenia

Naleśniki z mąki owsianej

Płatki owsiane wsypujemy do kielicha blendera i miksujemy na pył. Naleśniki będą miały bardziej wyrazistą strukturę niż te z mąki, nawet jeśli zmiksujemy płatki bardzo dokładnie. Mąkę owsianą przenosimy do miski.

Do mąki wbijamy jajka, słodzimy i mieszamy na jednolitą masę . Dodajemy ciepłe mleko i jeszcze raz mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło.

Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Przed każdym kolejnym smarujemy patelnię leciutko masłem klarowanym . Podajemy z konfiturami i śmietaną.

Wypróbuj też przepisy na placki z cukinii bez mąki i dżem z pigwy .

gotowe naleśniki
fot. youtube.com/neueleckererezepte
Ułóż pieczywo w naczyniu i posmaruj tą pastą. Lekka kolacja na ciepło smakuje jak marzenie
Zużyte deski do krojenia będą jak nowe. Ten domowy sposób jest fenomelnalny
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy