Mieszam w misce 3 składniki i wkładam do wrzątku. Za te kluski ktoś powinien dostać medal
Kluski kładzione, zwane inaczej lanymi, to bodaj najprostsze kluski na świecie. W funkcji makaronu do zupy przygotowuje się praktycznie na bieżąco. Wiele z nas zapewne kojarzy je ze smakiem dzieciństwa.
Jajeczne kluski kładzione
Ryż, makaron, ziemniaki… czasem aż głowa boli od przybytku dodatków do zup. Czasem jednak jest odwrotnie: jak na złość nie ma co do garnka włożyć. Wtedy z pomocą przychodzą kluski kładzione .
Zwane też lanymi, kluski takie przygotowujemy łącząc w kubku podstawowe składniki i lejąc (lub kładąc) bezpośrednio do garnka z zupą . Dlatego też, choć można przyrządzić je we wrzątku i podawać na obiad, nawet na słodko, najlepiej potraktować je właśnie jako dodatek do pierwszego dania.
Kładzione czy lane?
Choć nazwa kluski kładzione i lane używana jest wymiennie, można powiedzieć, że da się przygotować dwa rodzaje takich klusek. W zależności od tego, jak gęste ciasto przyrządzimy, kluseczki spływające z łyżki będą większe albo mniejsze. A rozmiar makaronu – jak doskonale wiedzą Włosi – wpływa na jego smak.
Składniki
- 150 g mąki
- 1 jajko
- 120 ml mleka lub wody
Najlepsze kluski do zupy
Jajko rozdzielamy na białko i żółtko . To pierwsze ubijamy, ale nie na sztywno – jedynie na luźną pianę. Żółtko mieszamy z mlekiem.
Do ciasta partiami dosypujemy mąkę. Jej ilością regulujemy gęstość ciasta na kluski. W zależności od niego wyjdzie albo drobna płynna masa albo duże, mięsiste okazy .
Po wymieszaniu mąki, by nie było grudek, do kubeczka dodajemy pianę z białka. Mieszamy delikatnie. Kluski nalewamy lub nakładamy łyżką do wrzątku – zupy lub osolonej wody.
Kluski nalewamy na talerze razem z zupą lub wyławiamy cedzakiem po minucie od wypłynięcia.
Wypróbuj też przepisy na kasztany jadalne i pieczony schab .