Smakosze.pl Przepisy Mieszam w misce 3 składniki i wkładam do wrzątku. Za te kluski ktoś powinien dostać medal
Fot. YouTube/rodzinka bez nudy

Mieszam w misce 3 składniki i wkładam do wrzątku. Za te kluski ktoś powinien dostać medal

6 października 2024

Kluski kładzione, zwane inaczej lanymi, to bodaj najprostsze kluski na świecie. W funkcji makaronu do zupy przygotowuje się praktycznie na bieżąco. Wiele z nas zapewne kojarzy je ze smakiem dzieciństwa.

Jajeczne kluski kładzione

Ryż, makaron, ziemniaki… czasem aż głowa boli od przybytku dodatków do zup. Czasem jednak jest odwrotnie: jak na złość nie ma co do garnka włożyć. Wtedy z pomocą przychodzą kluski kładzione .

Zwane też lanymi, kluski takie przygotowujemy łącząc w kubku podstawowe składniki i lejąc (lub kładąc) bezpośrednio do garnka z zupą . Dlatego też, choć można przyrządzić je we wrzątku i podawać na obiad, nawet na słodko, najlepiej potraktować je właśnie jako dodatek do pierwszego dania.

jajka i mleko

Weź do ręki i wsyp do przypalonego garnka. Usuniesz spalenizne w 15 minut

Kładzione czy lane?

Choć nazwa kluski kładzione i lane używana jest wymiennie, można powiedzieć, że da się przygotować dwa rodzaje takich klusek. W zależności od tego, jak gęste ciasto przyrządzimy, kluseczki spływające z łyżki będą większe albo mniejsze. A rozmiar makaronu – jak doskonale wiedzą Włosi – wpływa na jego smak.

Składniki

  • 150 g mąki
  • 1 jajko
  • 120 ml mleka lub wody

Najlepsze kluski do zupy

Jajko rozdzielamy na białko i żółtko . To pierwsze ubijamy, ale nie na sztywno – jedynie na luźną pianę. Żółtko mieszamy z mlekiem.

Do ciasta partiami dosypujemy mąkę. Jej ilością regulujemy gęstość ciasta na kluski. W zależności od niego wyjdzie albo drobna płynna masa albo duże, mięsiste okazy .

Po wymieszaniu mąki, by nie było grudek, do kubeczka dodajemy pianę z białka. Mieszamy delikatnie. Kluski nalewamy lub nakładamy łyżką do wrzątku – zupy lub osolonej wody.

Kluski nalewamy na talerze razem z zupą lub wyławiamy cedzakiem po minucie od wypłynięcia.

Wypróbuj też przepisy na kasztany jadalne i pieczony schab .

jajka i mąka

Biorę szynkę i ser i zawijam w ciasto francuskie. Taka kolacja jest hitem w moim domu
Ciasto na naleśniki bez dużej ilości mąki. Wychodzi milion razy lepiej
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy