Smakosze.pl Przepisy Moja babcia co niedzielę robi schabowe po lubelsku. Drobny szczegół sprawia, że są lepsze od tradycyjnych
fot. Canva

Moja babcia co niedzielę robi schabowe po lubelsku. Drobny szczegół sprawia, że są lepsze od tradycyjnych

16 czerwca 2024

O schabowych po lubelsku mówi się, że należą do podstawowych dań regionalnej kuchni. Są lżejsze i mają nietypowy posmak dzięki szczególnemu sposobowi panierowania. Sekretem jest jeden składnik.

Schabowe po lubelsku

Wszystkim, którym przejadają się od czasu do czasu tradycyjne kotlety schabowe , warto polecić ich lubelski wariant. Kotlety takie w pełni zasługują na swoją nazwę – są to rozbite plastry wieprzowego schabu. Są jednak zupełnie inne od tradycyjnych.

O ile cała Polska panieruje kotlety w bułce tartej , o tyle Lubelszczyzna proponuje zupełnie inną drogę. Kotlety takie panierowane są jedynie w mące, za to nie byle jakiej. Na lubelskim Polesiu zachował się zwyczaj panierowania kotletów w mące gryczanej.

schabowe po lubelsku
fot. Canva
Tłum fanów czekał na Gessler pod lokalem w Rzeszowie. Gwiazda przyjechała skosztować słynnego kebaba

Kotlety schabowe w mące gryczanej

Mąka gryczan a to po prostu mąka ze zmielonych ziaren gryki. Jest szarobrązowa w kolorze, a w składzie nie ma glutenu, co jest jej przewagą nad zwykłymi mąkami pszennymi. Można kupić ją w sklepach ze zdrową żywnością. Oczywiście mąkę taką można w tym przepisie zastąpić pszenną, warto jednak choć spróbować przepisu na prawdziwe schabowe po lubelsku .

Składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 3 jajka
  • Mąka do panierowania
  • Sól, pieprz
  • Masło klarowane do smażenia

Przepis na schabowe po lubelsku

Schab czyścimy z błonek i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy z nich przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy młotkiem – nie za cienko, by mięso nie traciło soków podczas smażenia. Kotlety oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.

W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka, a na płaski wysypujemy mąkę. Każdy kotlet zanurzamy w jajku i obtaczamy w mące gryczanej , a następnie układamy na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Smażymy z obu stron, aż kotlety będą rumiane.

Wypróbuj też przepisy na domową szynkę i zupę szczawiową .

schabowe bez panierki
fot. Canva
Uformuj kotlety i zapiecz je z tym farszem. To najlepszy pomysł na niedzielny obiad
Przenigdy nie wyrzucaj skórek od arbuza. Mają zastosowanie, o którym większość osób nie wie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy