Smakosze.pl Przepisy Moja babcia robi od lat ogórki po kołobrzesku. Po ten składnik jeździ na drugi koniec Polski
Fot. Canva

Moja babcia robi od lat ogórki po kołobrzesku. Po ten składnik jeździ na drugi koniec Polski

1 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o małosolnych i kiszonych. W tym roku wypróbuj przepis na ogórki po kołobrzesku. Do przygotowania tego regionalnego produktu potrzebujesz składnika, który dostępny jest tylko nad morzem. Ich unikatowy smak zaskoczy wszystkich.

Ogórki inne niż kiszone

Sezon na ogórki trwa, więc to dobry czas, aby poznać przepisy na zupełnie nowe przetwory z tego warzywa. Kiedy przygotujesz ogórki po kołobrzesku z przepisu umieszczonego poniżej, zupełnie zapomnisz o małosolnych i kiszonych.

Smakują zupełnie inaczej, a to przez jeden składnik, który można dostać tylko w jednym miejscu w Polsce. Co ciekawe w 2006 roku kołobrzeskie ogórki zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych, stając się jednocześnie produktem regionalnym. Dowiedz się, co to za produkt, a później poznaj przepis na te ogórki. Wszystkie informacje umieszczono w dalszej części artykułu.

og órki.jpg
Fot. Canva/Timolina
Zapomnij o gyrosie. Sałatka Joli z kurczakiem i ogórkowym sosem jest 100 razy lepsza

Ten składnik jest niezbędny

Składnikiem, który odpowiada za wyjątkowy smak ogórków, jest solanka. Dostępna jest ona przy ulicy Solnej w Kołobrzegu. Chodzi o tę ze źródła solankowego o numerze 18. Źródło jest dostępne dla wszystkich i to bez opłat. Wystarczy tylko udać się do nadmorskiej miejscowości na wakacje, a przy okazji po solankę. Oprócz niej potrzebne są także inne składniki. Wszystkie wraz z proporcjami umieszczono poniżej.

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 1 l solanki ze źródła numer 18 w Kołobrzegu
  • 1 główka czosnku
  • kilka gałązek kopru z baldachami
  • około 5 centymetrowy kawałek chrzanu

Przepis na ogórki po kołobrzesku

Ogórki dokładnie wyszoruj i umyj. Ciasno ułóż je w wyparzonych słoikach. Dodaj także obrane ząbki czosnku, pokrojony na kawałki chan oraz koper. Ogórki zalej solanką, w taki sposób, aby w całości zakryły ogórki.

Słoiki szczelnie zamknij. Przechowuj je w chłodnym i zacienionym miejscu przez 3-4 dni. Po tym czasie nadają się do spożycia. Podaj je na obiad, a zachwycą każdego. Sprawdź także przepis Strzelczyka na ogórki małosolne oraz zobacz, j ak właściwie myć maliny .

ogórki kołobrzeksie .jpg
Fot. Wikimedia/Mos810
Koniec z bezkarnym macaniem pieczywa w sklepie. Czy ten pomysł z zagranicy ma szansę działać w Polsce?
Ten szybki obiad z cukinii robię, gdy jestem zabiegany. Rodzina zajada, aż jej się uszy trzęsą
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy