Smakosze.pl Przepisy Moja babcia robi śledzie w śmietanie inaczej niż wszyscy. Sos to mistrzostwo świata
Fot. Shutterstock

Moja babcia robi śledzie w śmietanie inaczej niż wszyscy. Sos to mistrzostwo świata

5 marca 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Skrupulatnie wymoczone i zanurzone w nietypowym, ale wyjątkowo smacznym sosie. Te śledziki, na które przepis chcemy Wam zaproponować to prawdziwy rarytas. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę, a ich smak z pewnością zachwyci każdego. Takie danie z pewnością jest doskonałym kandydatem na przekąskę.

Przekąska smaczna jak nigdy

Śledzie w śmietanie to fantastyczny pomysł na przegryzkę , która doskonale nada się na imprezę rodzinną. Ich niepodważalny smak oraz świetny aromat z pewnością zachwycą każdego fana tego typu dań.

Pyszne śledzie w śmietanie
Fot. Canva/Eugeniusz Dudzinski

Przepis, który chcemy Wam dzisiaj przedstawić, jest szybki i prosty, dlatego też warto po niego sięgnąć . Jednak nie będą to klasyczne śledzie w śmietanie. Z dodatkiem jednego tajemniczego składnika , to danie uzyska zupełnie nowy smak. Będziecie je przygotowywać zdecydowanie częściej.

Klasyczne śledzie w śmietanie są przygotowywane między innymi z dodatkiem jabłek, kwaśnej śmietany. Te, które dzisiaj poznacie, trochę się od nich różnią .

Tym się różni olej rafinowany od nierafinowanego. Większość osób nie ma pojęcia, który wybrać

Śledzie w śmietanie, ale nieklasyczne

Śledzie w śmietanie z czosnkiem to fantastyczna alternatywa dla tych, które wszyscy dobrze znamy. Warto je przygotować, ponieważ jest to miła odmiana od tych klasycznych . Do przygotowania takich śledzi będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 2 płaty śledziowe
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak przygotować śledzie w jogurtowym sosie z czosnkiem?

Przygotowanie śledzi w doskonale aromatycznym sosie to bardzo dobry wybór, jeśli chcemy spróbować czegoś innego, niż te klasyczne .

W pierwszej kolejności płuczemy śledzie, a następnie moczymy w zimnej wodzie lub mleku przez 2-3 godziny . Po upływie tego czasu sprawdzamy, czy śledzie przestały być słone, po czym kroimy je na kilka mniejszych kawałków.

Śledzie pokrojone na mniejsze kawałki
Fot. YouTube/SkutecznieTv

Bierzemy się za sos. Śmietanę przekładamy do miski, podobnie jogurt oraz majonez. Do tego przeciśnięty przez praskę czosnek . Całość dokładnie mieszamy.

Do miski z sosem przekładamy pokrojone wcześniej śledzie. Tak przygotowaną przekąskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum jeden dzień . Dzięki temu smaki będą mogły się idealnie połączyć.

Tak przygotowane śledzie podajemy, kiedy będą odpowiednio schłodzone .

Pyszne śledzie w sosie jogurtowym
Fot. YouTube/SkutecznieTv

Sprawdź przepis na pyszną zupę gyros od Heni . Zobacz, jakie kotlety jedzono w czasach PRL-u .

Trump uderza w europejską gospodarkę. „Branża spożywcza straci miliardy dolarów”
Uważaj na ten termin, inaczej nici ze zbiorów pomidorów. Jest kluczowy, zapisz w kalendarzu
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy