Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wlewam odrobinę do śmietanki i miksuję. Bita śmietana za każdym razem wychodzi perfekcyjnie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 31.08.2024 10:19

Wlewam odrobinę do śmietanki i miksuję. Bita śmietana za każdym razem wychodzi perfekcyjnie

bita śmietana
Fot. Canva/Vesnaandjic

Nie tylko łasuchy uwielbiają bitą śmietanę. Jednak ten smakołyk nie zawsze wychodzi tak, jak powinien. Dlaczego śmietana nie chce się ubić? To wyjaśniamy w naszym artykule. Podpowiadamy, jak najlepiej zrobić bitą śmietanę. 

Bita śmietana najlepsza na deser

Bita śmietana jest deserem uniwersalnym. Można jeść ją samodzielnie, ale też podawać z galaretką, czy ciastami. Świetnie smakuje też z goframi i lodami. Naleśniki z takim dodatkiem również zyskują na smaku. Jednak nie zawsze bita śmietana się udaje.

Nie chce się ubić i trudno uzyskać właściwą konsystencję. Z takim problemem mierzą się osoby poczatkujące, ale też doświadczone gospodynie. Dlaczego śmietana nie chce się ubić?Takie pytanie czasem rozbrzmiewa w kuchni. Bita śmietana jest wymagająca. 

bita śmietana
Fot. Canva/Valek
Dlaczego niektóre jajka są białe? Mało kto ma świadomość

Jak zrobić bitą śmietanę?

Samodzielnie przyrządzona bita śmietana jest dużo lepsza od tej kupnej. Wyróżnia się smakiem, nie ma chemii i konserwantów. Jak zrobić bitą śmietanę? Pamiętajmy, żeby zawsze używać śmietanki kremówki. Musi mieć ona powyżej 30% tłuszczu. Najlepsza będzie śmietanka kremówka 36%.

Śmietanka powinna być też schłodzona. Warto trzymać ją już w lodówce dobę przed planowanym ubijaniem. Należy do niej dodawać tylko cukier puder. Kryształ sprawi, że bita śmietana nie wyjdzie gładka. Jednak najważniejsze jest to, by dodać do niej kilka kropel soku z cytryny.

O tym pamiętaj podczas robienia bitej śmietany

Sok z cytryny przyspieszy gęstnienie nabiału. Należy go dodać podczas ubijania śmietanki. Wystarczy zaledwie kilka kropel. Jeśli nie mamy cytryny pod ręką, można zrobić coś innego. Przyda się żelatyna, którą wcześniej należy schłodzić. 

Żelatynę dodajemy pod koniec ubijania. Nada śmietanie pożądaną konsystencję. Dzięki niej śmietana na pewno nie wyjdzie lejąca. Dlatego warto sięgnąć po te sprawdzone sposoby. Bita śmietana wyjdzie i będzie smakować podana na deser. Pisaliśmy o tym, jak zrobić doskonałe ciasto bez pieczenia. Polecaliśmy przepis na doskonałe kopytka od siostry Anieli. 

bita śmietana
Fot. Canva/iaroshenko

Źródło: haps.pl