Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o schabowych i mielonych. Kiedyś jedzono tylko takie kotlety, to hit PRL-u
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.03.2025 19:48

Zapomnij o schabowych i mielonych. Kiedyś jedzono tylko takie kotlety, to hit PRL-u

Kotlety z mortadeli
Fot. YouTube/Tanie inspiracje.

To danie tak proste, że nie wiadomo nawet, czy instrukcja jego wykonywania może nazywać się przepisem. Z pewnością jednak zasługuje ono na uwagę, choćby ze względu na odrobinę nostalgii. Kotlety z mortadeli jadaliśmy w PRL-u na tyle często, że wielu zapadły w pamięć.

Przywróćmy mortadelę pamięci

Na samo słowo mortadela wiele osób przechodzą dreszcze. Podobnie jak parówki – dziś przecież wciąż chętnie jadane – kojarzą się z niemal przysłowiowym „psem zmielonym razem z budą”. Jednak nic bardziej mylnego – mortadela ma swoją, całkiem szlachetną historię.

Siedemset lat temu była być może pierwszą kiełbasą przygotowywaną we Włoszech. Drobno mielone mięso wieprzowe z tłuszczem z podgardla miało gładką strukturę i pyszny smak, który zawdzięczało m.in. mirtowi używanemu jako przyprawie. Być może to właśnie od mirtu pochodzi jej nazwa – inna hipoteza mówi o pochodzeniu od łacińskiego słowa oznaczającego moździerz.

krojenie mortadeli
Fot. YouTube/Tanie inspiracje.
Już nie dubajska, ta czekolada bije rekordy. Wypełniona jest anielskim włosiem

Mortadela nie taka straszna

A zatem, choć może straszyła nas w PRL-u, mortadela ma swoje całkiem luksusowe odmiany. Z tych codziennych powstanie tani obiad. Z delikatesowych, upolowanych np. w specjalistycznym sklepie z włoskimi produktami – wyjątkowy rarytas. Autorka kanału Tanie inspiracje, z którego pochodzą ilustracje do tego przepisu, słusznie zauważa, że to potrawa tak prosta w przygotowaniu, że może wielu początkujących przekonać do gotowania.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • Mortadela
  • 1-2 jajka
  • Bułka tarta do panierowania
  • Tłuszcz do smażenia
składniki kotletów
Fot. YouTube/Tanie inspiracje.

Kotlety z mortadeli na obiad

Kotlety z mortadeli to jedna z najprostszych potraw na świecie. Sama kiełbasa jest już przecież przetworzona. By przygotować z niej obiad, wystarczy pokroić ją w plastry i zapanierować.

Najlepsze będą plastry grubości nie większej niż 2 cm. Przejdą wtedy temperaturą, zanim panierka zacznie się przypalać. Kiełbasę obieramy i kroimy. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą.

panierowana mortadela
Fot. YouTube/Tanie inspiracje.

W miseczce rozbijamy jajka, by się lekko napowietrzyły. Plastry mortadeli dokładnie obtaczamy w masie jajecznej i panierujemy bułką tartą. Smażymy na niezbyt wysokiej mocy palnika, by nie przypalić kotletów. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wypróbuj też przepisy na placki ziemniaczane z łososiem i zupę z kapusty pekińskiej.

kotlety z mortadeli po usmażeniu
Fot. YouTube/Tanie inspiracje.