Moja babcia zawsze tak zmiękczała pigwę przed pokrojeniem. Teraz ja tez stosuję tę samą sztuczkę
Przetwory z pigwy są smaczne i obfitują w wiele cennych składników odżywczych. Jednak ich przygotowanie, ze względu na twardość owocu, może stanowić wyzwanie. Odkąd babcia podpowiedziała mi jak ją zmiękczyć, częściej się na nie decyduję. Sposób jest prosty i niezawodny.
Przyrządzanie pigwy nie musi być czasochłonne
Z kwaśnego owocu bardzo często przygotowuje się dżem. Twardość znacznie utrudnia jedzenie go na surowo i zdaniem wielu smakoszy jedynym sposobem na zniwelowanie jej jest gotowanie. Myślałam podobnie , dopóki moja babcia nie zdradziła mi, jak w prostszy sposób pozbyć się problemu.
Jej metoda pozwala na szybkie i sprawne pokrojenie pigwy. Gdy zobaczyłam, jak łatwe staje się to zadanie, wiedziałam, że będę próbowała powtórzyć ten sukces w domu. Co dokładnie należy zrobić, wyjawiam w dalszej części artykułu.
Pigwa miękka jak nigdy wcześniej
Plastry owocu idealne do przełożenia mięs czy przełamania smaku deserów uzyskacie bardzo szybko, jeśli zdecydujecie się na dokładne usunięcie meszku z owocu i wymoczenie go w wodzie. Po umyciu trzeba pigwę wyszorować i tak potraktowaną zanurzyć w dopiero co zagotowanej wodzie.
Po 30 minutach takiej kąpieli przeniesiemy ją jeszcze do naczynia z lodowatą wodą. Spędzone w tym płynie 20 minut zaowocuje uzyskaniem produktu, którego krojenie będzie prostsze niż kiedykolwiek wcześniej.
Jak wykorzystać pigwę w kuchni?
Pokrojonego owocu można używać podobnie jak cytryny np. przygotowując z niego sok lub syrop. Przesypane cukrem owoce bez gniazd nasiennych mogą też być świetnym materiałem na nalewkę.
Na naszej stronie znajdziecie również przepis na znakomity turecki dżem z tego owocu . Być może zainteresuje was też idealna do herbaty pigwowa konfitura — jej kwaskowość świetnie zgrywa się z czarnym naparem.