Smakosze.pl

Canva / James Hendricks

Wiele osób słodzących herbatę miodem nie ma o tym pojęcia. Skutki takiego działania mogą być opłakane

6 Listopada 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Według większości ludzi miód jest zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywą dla cukru. Teoretycznie jest to prawda, lecz łatwo wpaść w tym przypadku w pułapkę. Nieuważnie używanie miodu może przynieść więcej szkody, niż pożytku. Czemu tak się dzieje? Wyjaśniamy w dalszej części tekstu. 

Dodając miód do herbaty można sobie zaszkodzić

Miód jest ważną część naszego jadłospisu. Występuje w ciastach, przetworach, a nawet marynatach do mięs. Wiele osób zastępuje nim także cukier, kiedy przychodzi do posłodzenia herbaty. Niestety wiele z nich nie zdaje sobie sprawy z jednej kwestii.

Nikt nie kwestionuje faktu, że miód jest zdrowy i zawiera cenne składniki odżywcze. Czy jednak ich ilość jest warta ryzyka, które za sobą niesie? Zanim posłodzisz herbatę miodem, koniecznie przeczytaj poniższy tekst. Dodawanie miodu do herbaty nie jest takie zdrowe, jak się niektórym wydaje.

herbata z miodem.jpg
Canva / corelens
placki z ziemniaków

Biorę ziemniaki i robię z nich te proste i pyszne placki. Rodzina bez przerwy domaga się dokładek

CZYTAJ DALEJ

Miód zamiast cukru? To lepiej wiedzieć

Zwykły biały cukier zawiera jedynie związek zwany sacharozą. Miód zaś kusi nas obecnością witamin i składników mineralnych. Niestety ilości te są tak małe, że przy normalnym spożyciu nie przyniosą większych efektów zdrowotnych. Trzeba by zjeść naprawdę dużą ilość miodu, by na tych składnikach skorzystać.

Należy pamiętać, że miód to także w głównej mierze cukry. Znajdziemy w nim przede wszystkim glukozę oraz fruktozę, a także galaktozę, maltozę i sacharozę. Wyrób ten jest więc niemal tak samo kaloryczny, jak zwykły biały cukier. Większość jego miłośników zdaje się o tym zapominać.

W 100 g białego cukru znajduje się 380 kcal. W takiej samej ilości miodu- 300 kcal. Różnica nie jest więc powalająca, przy słodzeniu miodem zaś łatwo dać się oszukać. Na trzeba zwrócić szczególną uwagę? Wyjaśniamy poniżej.

Ten haczyk czeka na wielbicieli słodzenia herbaty miodem

Podczas używania miodu jako zamiennika cukru czeka na nas 1 poważna pułapka. Miód jest niemal 2 razy cięższy, niż cukier. Przez to słodząc 1 łyżeczkę miodu zamiast 1 łyżeczki cukru dostarczamy do organizmu niemal 2 razy więcej kalorii. Osoby będące na diecie lub walczące o utratę wagi mogą się srogo oszukać.

Pamiętać należy także, że miód większość swoich właściwości traci po podgrzaniu. Aby jego używanie miało sens, trzeba wymieszać go z przestudzoną herbatą. Jeśli chcesz zatem wypić kubek parującego, gorącego napoju, dodatek miodu może nie być najlepszym wyborem. Są to szczegóły, które warto mieć na uwadze.

Miód pod względem dietetycznym i zdrowotnym jest oczywiście zdrowszy, niż biały cukier. Jego działanie bakteriobójcze i niższy, niż w przypadku cukru indeks glikemiczny to fakty, z którymi trudno dyskutować. Trzeba jednak pamiętać, że spożywany w nadmiarze jest niewiele mniej obciążający nasz organizm, niż cukier. A ty czego używasz na co dzień do słodzenia herbaty? Więcej o słodzeniu herbaty miodem dowiesz się z tego tekstu . Znany dietetyk porównał właściwości miodu i słodzika .

miód do herbaty.jpg
Canva / Clinique
Prosty przepis na kopytka

To mój ulubiony przepis na kopytka. Robię je z 2 składników, wychodzą mięciutkie i delikatne

CZYTAJ DALEJ
Rogaliki z orzechowym nadzieniem

Te rogaliki to hit, wystarczy ciasto francuskie i kilka dodatków. Nie uwierzysz, z czego jest nadzienie

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak usmażyć rybę na Wigilię? Bez tego się nie uda, oto najważniejsze zasady
Czytaj więcej >

Porady

To dlatego sałatka jarzynowa staje się wodnistą papką i szybciej się psuje. Wszystko przez 6 kardynalnych błędów
Czytaj więcej >

Porady

Weź widelec i wbij go w pomarańczę. Nie wierzyłam, że ten sposób działa, szkoda, że nie znałam go wcześniej
Czytaj więcej >

Porady

Przepis na te koreczki dostałam od weselnej kucharki. Co roku robię je na Andrzejki i Sylwestra
Czytaj więcej >

Porady

Weź pieczarkę i wbij w nią widelec. Ta sztuczka jest niesamowita, każdy powinien ją znać
Czytaj więcej >

Porady

Robię kulki z folii aluminiowej i wkładam do zmywarki. Powód zaskakuje nawet moich bliskich
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >