Wiele osób słodzących herbatę miodem nie ma o tym pojęcia. Skutki takiego działania mogą być opłakane
Według większości ludzi miód jest zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywą dla cukru. Teoretycznie jest to prawda, lecz łatwo wpaść w tym przypadku w pułapkę. Nieuważnie używanie miodu może przynieść więcej szkody, niż pożytku. Czemu tak się dzieje? Wyjaśniamy w dalszej części tekstu.
Dodając miód do herbaty można sobie zaszkodzić
Miód jest ważną część naszego jadłospisu. Występuje w ciastach, przetworach, a nawet marynatach do mięs. Wiele osób zastępuje nim także cukier, kiedy przychodzi do posłodzenia herbaty. Niestety wiele z nich nie zdaje sobie sprawy z jednej kwestii.
Nikt nie kwestionuje faktu, że miód jest zdrowy i zawiera cenne składniki odżywcze. Czy jednak ich ilość jest warta ryzyka, które za sobą niesie? Zanim posłodzisz herbatę miodem, koniecznie przeczytaj poniższy tekst. Dodawanie miodu do herbaty nie jest takie zdrowe, jak się niektórym wydaje.
Biorę ziemniaki i robię z nich te proste i pyszne placki. Rodzina bez przerwy domaga się dokładekMiód zamiast cukru? To lepiej wiedzieć
Zwykły biały cukier zawiera jedynie związek zwany sacharozą. Miód zaś kusi nas obecnością witamin i składników mineralnych. Niestety ilości te są tak małe, że przy normalnym spożyciu nie przyniosą większych efektów zdrowotnych. Trzeba by zjeść naprawdę dużą ilość miodu, by na tych składnikach skorzystać.
Należy pamiętać, że miód to także w głównej mierze cukry. Znajdziemy w nim przede wszystkim glukozę oraz fruktozę, a także galaktozę, maltozę i sacharozę. Wyrób ten jest więc niemal tak samo kaloryczny, jak zwykły biały cukier. Większość jego miłośników zdaje się o tym zapominać.
W 100 g białego cukru znajduje się 380 kcal. W takiej samej ilości miodu- 300 kcal. Różnica nie jest więc powalająca, przy słodzeniu miodem zaś łatwo dać się oszukać. Na trzeba zwrócić szczególną uwagę? Wyjaśniamy poniżej.
Ten haczyk czeka na wielbicieli słodzenia herbaty miodem
Podczas używania miodu jako zamiennika cukru czeka na nas 1 poważna pułapka. Miód jest niemal 2 razy cięższy, niż cukier. Przez to słodząc 1 łyżeczkę miodu zamiast 1 łyżeczki cukru dostarczamy do organizmu niemal 2 razy więcej kalorii. Osoby będące na diecie lub walczące o utratę wagi mogą się srogo oszukać.
Pamiętać należy także, że miód większość swoich właściwości traci po podgrzaniu. Aby jego używanie miało sens, trzeba wymieszać go z przestudzoną herbatą. Jeśli chcesz zatem wypić kubek parującego, gorącego napoju, dodatek miodu może nie być najlepszym wyborem. Są to szczegóły, które warto mieć na uwadze.
Miód pod względem dietetycznym i zdrowotnym jest oczywiście zdrowszy, niż biały cukier. Jego działanie bakteriobójcze i niższy, niż w przypadku cukru indeks glikemiczny to fakty, z którymi trudno dyskutować. Trzeba jednak pamiętać, że spożywany w nadmiarze jest niewiele mniej obciążający nasz organizm, niż cukier. A ty czego używasz na co dzień do słodzenia herbaty? Więcej o słodzeniu herbaty miodem dowiesz się z tego tekstu. Znany dietetyk porównał właściwości miodu i słodzika.