Smakosze.pl Dieta Moja mama je ją od zawsze. Wygląda kwitnąco, a czuje się jeszcze lepiej
Fot. Canva/Valentina Magri

Moja mama je ją od zawsze. Wygląda kwitnąco, a czuje się jeszcze lepiej

1 lipca 2024

Jak zadbać o wygląd i zdrowie? Moja mama zna na to dobry sposób. Dzięki niemu ma też smukłą sylwetkę i jest w świetnej formie. Polecam każdemu jedzenie tego warzywa nie tylko dla zdrowia, ale też dla smaku.

Jedz kalarepę i ciesz się zdrowiem

Moja mama cieszy się zdrowiem i dobrą formą. Może też pochwalić się świetnym wyglądem i szczupłą sylwetką . W jaki sposób mama uzyskuje takie efekty? Odkąd pamiętam, zajada się kalarepą . Traktuje to warzywo jako przekąskę, chrupie ją i dodaje do surówek .

Mama gotuje też zupę z kalarepy i dodaje ją do zapiekanek. Kalarepa ma delikatnie słodkawy smak, który też przypomina kapustę. To warzywo jest pełne witamin : A, C, E, K i witamin z grupy B . Jedzenie kalarepy zapewnia uczucie sytości i jest wskazane nawet dla małych dzieci. Warto wiedzieć, że kalarepa w 100 g ma tylko 29 kcal .

kalarepa
Fot. Canva/Libortom
Natnij obraną cebulę i wrzuć ją do wrzącej wody. Po 30 minutach przetrzesz oczy ze zdumienia

Kalarepa dla alergików

Kalarepę mogą jeść alergicy i cukrzycy. Wszystko dlatego, że to warzywo nie przyczynia się do radykalnych skoków glukozy . Oprócz tego kalarepa zwiększa odporność organizmu, poprawia wzrok, obniża cholesterol, zwalcza choroby o podłożu grzybiczym i bakteryjnym. To smaczne warzywo ma też właściwości antynowotworowe.

Kupimy je od maja do listopada. Warto wiedzieć, że kalarepa odtruwa organizm, wspiera pracę wątroby, łagodzi stany zapalne i przyspiesza gojenie się ran. Kalarepa występuje w odmianie zielonej i fioletowej. Warzywo ma jasny, kremowy i soczysty miąższ. Przed zjedzeniem należy je obrać ze skórki. Jej świeży, chrupiący smak pasuje do marchewki, papryki, cebuli i groszku.

Kalarepa w naszej kuchni

Kalarepa pasuje do mięs i można zrobić z niej frytki. Będzie smakować też ugotowana. Jak ugotować kalarepę? Do garnka należy wlać 1 litr wody, wsypać szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Na początku nie trzeba przykrywać garnka. W ten sposób pozbędziemy się specyficznego zapachu.

Kalarepę gotujemy około 20 minut. Możemy użyć jej do puree. Jednak z jedzenia kalarepy powinny zrezygnować osoby z niedoczynnością tarczycy i będące na diecie wątrobowej. Pisaliśmy o nowej roli w życiu Roberta Makłowicza. Radziliśmy, jak zrobić najlepszą zupę na lato z przepisu babci.

kalarepa
Fot. Canva/truembie

Źródło: edoktor24.pl, pysznosci.pl

Częstowali przypadkowe osoby jagodziankami od Gessler. Opinie na temat wypieku były jednogłośne
Obsmażam przez chwilę mięso i duszę je w prostym sosie. Ten obiad z szynki wieprzowej to istny hit
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy