Smakosze.pl Przepisy Moja mama nigdy nie wyrzucała obierków z ogórków. Robiła z nich zamiennik ulubionego produktu
canva/invizbk

Moja mama nigdy nie wyrzucała obierków z ogórków. Robiła z nich zamiennik ulubionego produktu

11 sierpnia 2023

Obierasz ogórki przed marynowaniem? Nie wyrzucaj ich skórek. Moja mama zawsze zachowywała je do zrobienia znakomitej alternatywy octu jabłkowego. Receptura jest tak prosta, że każdy sobie poradzi. Warto spróbować.

Przepis na doskonały ocet z obierek ogórka

Do sporządzenia prostej i dość uniwersalnej mikstury wystarczą resztki z warzyw, czyste naczynie, czas oraz dwa produkty, które każdy ma w swojej kuchni. Oszczędność pieniędzy będzie znaczna.

Składniki:

  • obierki ze świeżego ogórka
  • woda
  • cukier

Mając te trzy składniki, można już przystąpić do nastawiania octu. Pełną instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu dostępnej pod zdjęciem.

Z obierek ogórka zrobisz ocet.jpg
canva/darekbphotos
Sernik Ani Lewandowskiej nie ma glutenu i twarogu, a wciąż zachwyca. Ten składnik to sekret jego smaku

Jak zrobić ocet ogórkowy? Obierki dostaną drugie życie

Zaczynamy od wypełnienia wyparzonego naczynia — najlepiej sporego słoika — obierkami do 2/3 jego wysokości. W wodzie rozpuszczamy cukier. Na każde 250 ml płynu wsypujemy 1 płaską łyżkę przyprawy.

Roztwór dodajemy do skórek z ogórka, po czym zabezpieczamy naczynie czystą ściereczką. Odstawiamy na 3 tygodnie , pamiętając o codziennym mieszaniu przy pomocy czystej łyżki. Gotowy ocet odcedzamy i wlewamy do czystej, szczelnej butelki.

Jak wykorzystać ocet z obierek ogórka?

Wyrób z powodzeniem zastąpi ocet jabłkowy dodawany do sałatek czy sosów. Znajdzie też zastosowanie jako naturalny tonik do pielęgnacji skóry.

Na naszej stronie znajdziecie więcej patentów na wykorzystanie obierek warzywnych. Te po jarzynach idealnie sprawdzą się jako materiał na resztkowy bulion . Ziemniaczane wykorzystajcie do zrobienia rosołu proponowanego przez Ewę Wachowicz .

Ocet z ogórka zastąpi jabłkowy.jpg
canva/YelenaYemchuk
Rodzina co chwilę prosi mnie o to ciasto. Na szczęście robi się je szybko i zawsze wychodzi
Wczoraj jadłam to u teściowej, od razu wzięłam przepis. Nie sądziłam, że coś może przebić gołąbki
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy