Wyrzucasz obierki po ziemniakach? Nigdy tak nie rób. Ewa Wachowicz zdradziła jak je wykorzystać

Rosół z obierek po ziemniakach od Ewy Wachowicz zaskoczy was niesamowitym aromatem. Podpieczone skórki warzywa nadają zupie ciekawego smaku i sprawiają, że staje się ona niezwykle pożywna. Przygotowanie jest tak proste, że trzeba spróbować.
Obierki ziemniaczane zazwyczaj trafiają do kosza. Ewa Wachowicz wykorzystuje je do urozmaicenia smaku domowego rosołu bez mięsa. Podpieczone w piekarniku fragmenty łupiny wrzuca pod koniec gotowania, wydobywając z nich tym samym maksimum smaku. Warto przetestować ten patent.
Przepis na rosół z obierek po ziemniakach od Ewy Wachowicz
Składniki:
1,5 litra wody
obierki z ziemniaków o łącznej masie 500-600 g
2 średnie marchewki
pół niedużego selera
1 spora cebula
1 większy ząbek czosnku
natka pietruszki
lubczyk
suszone zioła (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
oliwa z oliwek
Przygotowanie rosołu z obierek Ewy Wachowicz jest bardzo proste.
Umyte obierki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i skrapiamy oliwą z oliwek. Zapiekamy je w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut. Warzywa korzeniowe oraz cebulę obieramy, kroimy je na kawałki i przenosimy do większego garnka.
Wrzucamy czosnek oraz kilka gałązek natki pietruszki. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 60 minut, po czym wyjmujemy jarzyny.
Wkładamy obierki i gałązkę lubczyku. Podgrzewamy jeszcze przez 20 minut, po czym odcedzamy i doprawiamy wedle uznania, dodając sól, pieprz i ewentualnie suszone zioła. Rosół z obierek Ewy Wachowicz można podać z ulubionymi kluskami. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rosół. Sprawdźcie koniecznie jak przyrządzić ten królewski — jest idealny na uroczysty obiad w rodzinnym gronie. Godna uwagi jest też bezmięsna wersja, w której znalazły się m.in. aromatyczne grzyby i kapustka pekińska.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Z kilku podstawowych składników zrobisz boską ucztę dla całej rodziny. Tani i szybki obiad
Zapomnij o schabowych. Klasyczny sznycel wiedeński jest 100 razy lepszy. Sekret tkwi w detalach
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: ewawachowicz



































