Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyrzucasz obierki po ziemniakach? Nigdy tak nie rób. Ewa Wachowicz zdradziła jak je wykorzystać

Wyrzucasz obierki po ziemniakach? Nigdy tak nie rób. Ewa Wachowicz zdradziła jak je wykorzystać

Rosół z obierek po ziemniakach od Ewy Wachowicz
canva/icetocker; TRICOLORS/East News

Rosół z obierek po ziemniakach od Ewy Wachowicz zaskoczy was niesamowitym aromatem. Podpieczone skórki warzywa nadają zupie ciekawego smaku i sprawiają, że staje się ona niezwykle pożywna. Przygotowanie jest tak proste, że trzeba spróbować.

Obierki ziemniaczane zazwyczaj trafiają do kosza. Ewa Wachowicz wykorzystuje je do urozmaicenia smaku domowego rosołu bez mięsa. Podpieczone w piekarniku fragmenty łupiny wrzuca pod koniec gotowania, wydobywając z nich tym samym maksimum smaku. Warto przetestować ten patent.

Przepis na rosół z obierek po ziemniakach od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1,5 litra wody

  • obierki z ziemniaków o łącznej masie 500-600 g

  • 2 średnie marchewki

  • pół niedużego selera

  • 1 spora cebula

  • 1 większy ząbek czosnku

  • natka pietruszki

  • lubczyk

  • suszone zioła (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie rosołu z obierek Ewy Wachowicz jest bardzo proste.

Umyte obierki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i skrapiamy oliwą z oliwek. Zapiekamy je w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut. Warzywa korzeniowe oraz cebulę obieramy, kroimy je na kawałki i przenosimy do większego garnka.

Wrzucamy czosnek oraz kilka gałązek natki pietruszki. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 60 minut, po czym wyjmujemy jarzyny.

Wkładamy obierki i gałązkę lubczyku. Podgrzewamy jeszcze przez 20 minut, po czym odcedzamy i doprawiamy wedle uznania, dodając sól, pieprz i ewentualnie suszone zioła. Rosół z obierek Ewy Wachowicz można podać z ulubionymi kluskami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rosół. Sprawdźcie koniecznie jak przyrządzić ten królewski — jest idealny na uroczysty obiad w rodzinnym gronie. Godna uwagi jest też bezmięsna wersja, w której znalazły się m.in. aromatyczne grzyby i kapustka pekińska.

Rosół z obierek po ziemniakach od Ewy Wachowicz jest pyszny
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz