Moja mama robiła takie wafle w czasach PRL. Przepis na uwielbiany przysmak zachowała w swoim notesie
Wafle z kremem potrafią być bardzo smaczne. Kiedy okazało się, że moja mama ma przepis na słodycze, którymi zajadałam się w dzieciństwie, musiałam spróbować je odtworzyć. Wyszło naprawdę dobrze. Poniżej dzielę się ty prostym, ale pysznym przepisem.
Pyszny deser z PRL-u
Dawniej dostępność wielu produktów była ograniczona, a deseru nie można było po prostu kupić w cukierni. Królowały domowe specjały, które były proste w przygotowaniu i dość tanie.
Nie brakowało im jednak smaku, a wiele osób wspomina je do dziś. Tortowe wafle przełożone prostym kakaowym kremem były moimi ulubionymi, a znalezienie receptury mojej mamy sprawiło, że odbyłam słodką podróż w czasie.
ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach
Przepis na wafle, które posmakują każdemu
Przełożona pięknie pachnącym kremem z kakao i mleka w proszku deser PRL-u skusi każdego. Choć dawniej wafle cieszyły się dużą popularnością głównie ze względu na brak alternatyw, teraz też warto sięgnąć po dawną recepturę.
Składniki:
- 5 prostokątnych wafli tortowych
- 200 g masła lub margaryny
- 165 g cukru
- 125 ml mleka
- 220 g mleka w proszku
- 30 g kakao do wypieków
Z kilku składników dość sprawnie przygotujemy deser, którym w PRL-u raczyli się chyba wszyscy. Szczegółową instrukcję znajdziecie poniżej. Warto spróbować.
Jak zrobić wafle z kremem kakaowym?
W rondlu umieszczam pokrojone w kostkę masło, cukier, kakao oraz mleko. Podgrzewam naczynie, mieszając zawartość. Gdy już produkty połączą się, tworząc jednolitą masę, zestawiam garnek z kuchenki. Partiami wsypuję mleko w proszku i energicznie mieszam, aby w masie kakaowej nie powstały grudki.
Gotowy krem wykładam na 4 z 5 wafli, na każdym umieszczając 1-2 łyżki nadzienia. Zaczynam od pierwszej sztuki, którą układam na folii aluminiowej i smaruję porcją kremu. Przykrywam ją drugą sztuką i ponownie smaruję. Na wierzchu umieszczam piąty wafel, a następnie całość owijam szczelnie.
Na deserze umieszczam deskę oraz ciężką książkę i pozostawiam go w takim stanie przez minimum godzinę. W tym czasie wafle się skleją i ciastko nie będzie się rozpadać przy krojeniu.
Jak podawać wafle z kremem?
Słodycze po pełnym zestaleniu należy pokroić w niezbyt duże trójkąty. Podawane do kawy lub herbaty smakują fantastycznie. Jeśli mamy ochotę i czas można je jeszcze polać stopioną czekoladą ze śmietanką.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na desery z PRL-u. Spróbujcie koniecznie wyśmienitego bloku czekoladowego , który również przygotowywany jest z mleka w proszku. Być może skusi was także szybkie ciasto zebra .
Źródło: YT/Kulinarne przygody