Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Za tą sałatką przepada cała moja rodzina. Robię ją 3 razy szybciej, niż klasyczną jarzynową

Za tą sałatką przepada cała moja rodzina. Robię ją 3 razy szybciej, niż klasyczną jarzynową

Sałatka świąteczna
YT/Gotuj z Karolem

Dobra sałatka skusi każdego. U mnie nie jest to jarzynowa, a mimo wszystko szybko znika z talerza, za każdym razem, gdy ją zrobię. Polecam spróbować, bo zrobicie ją szybko z zaledwie kilku składników. U mnie zawsze znika do ostatniej porcji.

Sałatka jarzynowa nie dla każdego

W moim domu znana wielu smakoszom jarzynowa rzadko się pojawia. Nie lubię żmudnego krojenia warzyw, a większość z nich i tak smakuje nam bardziej w zupach lub na surowo. Jednak nie oznacza to, że nie pojawia się u nas żadna sałatka.

Wszyscy lubimy rarytas z lekkim sosem jogurtowo-majonezowym, do którego przygotowania wykorzystuję niektóre znane z jarzynowej produkty. Kilku jednak w tradycyjnym wyrobie nie znajdziemy, a to one moim zdaniem decydują o znakomitym smaku świątecznej sałatki.

Por do sałatki.jpg
canva/vinicef

ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach

Ten specyfik zawsze piję profilaktycznie na jesieni. Dzięki temu od lat nie musiałam odwiedzać lekarza

Przepis na sałatkę lepszą niż jarzynowa

Ten specjał zrobicie znacznie szybciej niż klasyczną sałatkę z warzyw po rosole. Będzie też o niebo lżejsza, bo część majonezu zastąpimy jogurtem. To przepis idealny nie tylko od święta, a mało kto odmówi spróbowania.

Składniki:

  • 5 dużych jajek
  • 1 niewielki por
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 150 g szynki konserwowej
  • 150 g sera goudy
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 50 g majonezu
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składników nie potrzeba wiele, a najwięcej czasu zajmuje przygotowanie jajek, które dodać musimy, gdy już ostygną. Niemniej warto się pokusić o zrobienie tej sałatki. Instrukcja pokaże wam, że jest to przysłowiowa bułka z masłem.

Jak zrobić sałatkę świąteczną?

Zaczynam od ugotowania jajek na twardo. Wyjęty z lodówki produkt wkładam do garnka, zalewam zimną wodą i ustawiam na kuchence. Gdy woda zawrze, zmniejszam ogień do niewielkiego i podgrzewam przez 9 minut.

Po tym czasie przelewam jajka zimną wodą. Gdy ostygną, obieram ze skorupki i kroję w kostkę. W czasie, gdy jajka się gotują, kroję ogórki w niewielką kostkę i odsączam je starannie.

Pora dokładnie płuczę, kroję w półtalarki i przelewam wrzątkiem. Kukurydzę odcedzam z zalewy, a ser ścieram na tarce o większych oczkach. Szynkę konserwową kroję w drobną kostkę.

Wszystkie składniki umieszczam w dużej misce i mieszam je. W osobnym naczyniu z majonezu, jogurtu i musztardy przygotowuję sos. Doprawiam go solą oraz pieprzem i dodaję do sałatki.

Jak podawać sałatkę świąteczną?

Każdą sałatkę warto wzbogacić o kromkę chleba, by posiłek sycił dłużej. Warto sięgnąć po pełnoziarniste wypieki z żyta, które są pełne smaku i dobroczynnego błonnika. Do sałatki świątecznej sprawdzi się też chleb z garnka.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na sałatki. Spróbujcie koniecznie wyśmienitego greckiego klasyka z serem feta. Być może skusi was także smaczna sałatka warstwowa, czyli gyros.

Sałatka świąteczna jest pyszna.jpg
canva/arfo