Moje kawowe ciasto bez pieczenia słynie w całej okolicy. Robię je co kilka dni, sąsiadki błagają o przepis
Kawowe ciasto bez pieczenia jest prostym i smacznym deserem. Co roku robię je już we wrześniu, ale przyjemnie kojarząca się z jesienią słodycz wywołuje same zachwyty. Musicie spróbować.
Wyśmienite ciasto bez pieczenia o kawowym smaku
Moja rodzina uwielbia ten deser. Pyszny kawowy smak łączy się tutaj z delikatnością biszkoptów i aromatem pomarańczy, tworząc znakomitą kompozycję. Ciasto wprost rozpływa się w ustach od pierwszego kęsa. Warto się skusić.
Składniki:
- 1 żółtko
- 110 g cukru
- 16 g żelatyny
- 20 g kawy rozpuszczalnej
- 500 ml mleka w proszku
- 900 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 250 g masła lub margaryny
- 350 g okrągłych biszkoptów
- 3 opakowania galaretki pomarańczowej
- 375 ml oraz 750 ml wody do galaretki
- 125 ml wody do żelatyny i kawy
Niewiele jest ciast tak prostych w przygotowaniu, jak ten smakołyk. Czasu nie będziecie potrzebować wiele. Zerknijcie na instrukcję wykonania zawartą w dalszej części artykułu i przekonajcie się sami.
Jak zrobić pyszne ciasto bez pieczenia? Wykorzystajcie kawę
Zaczynam od ocieplenia nabiału do temperatury pokojowej. Jedno opakowanie galaretki rozpuszczam w gorącej, lecz nie wrzącej, mniejszej porcji wody. W wyłożonej papierem do pieczenia formie 25 cm x 35 cm umieszczam zanurzone w płynie galaretkowym biszkopty.
Żelatynę oraz kawę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do ostudzenia. Masło ucieram z żółtkiem i cukrem. Stopniowo dodaję serek homogenizowany. Gdy już wszystko się połączy, wsypuję mleko w proszku. Miksuję, a jak już uzyskam gładką masę, stopniowo wlewam kawę z żelatyną.
Po połączeniu wszystkich składników przelewam całość do formy z biszkoptami i wstawiam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na wierzchu układam warstwę biszkoptów. Również zanurzam je w galaretce.
Dwa opakowania galaretki rozprowadzam w większej porcji gorącej wody. Studzę, a gdy zacznie tężeć, wlewam do formy z kawowym ciastem bez pieczenia. Ponownie wstawiam do lodówki — tym razem na kilka godzin, by wszystko dobrze zastygło.
Jak podać kawowe ciasto bez pieczenia?
Przede wszystkim po dokładnym schodzeniu i na zimno — wtedy nic się nie rozleje i będzie najsmaczniejsze. Możemy je udekorować bitą śmietaną, jeśli lubimy. Jenak bez dodatków też będzie świetne.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na ciasto bez pieczenia. Szczególnie polecamy prostego galaretkowca przyrządzanego bez dodatku żelatyny . Być może skusi was też prosty deser przypominający blok sera żółtego .
Źródło: YT/Smaki Katriny