Smakosze.pl Przepisy Moje klopsiki robią furorę. Robię chwilę, mięso rozpływa się w ustach
YouTube/@Becia gotuje

Moje klopsiki robią furorę. Robię chwilę, mięso rozpływa się w ustach

25 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ten pyszny i tani obiad zrobisz w mniej niż 30 minut. Klopsiki w sosie rozpływają się w ustach, a smak zadowoli każdego smakosza. Wystarczy, że zrobisz je z przepisu poniżej, a na pewno się uda.

Sposób na szybki obiad

Uwielbiam klopsiki w sosie na obiad. Dlatego, że to jedno z najtańszych i najsmaczniejszych dań. Robi się je w chwilę i zawsze mam obiad na dwa dni. Jeszcze mi się nie zdarzyło, aby któremuś z moich gości ten szybki obiad nie smakował.

To są powody, dla których ty też powinnaś zrobić go w swoim domu. Gwarantuję ci, że rodzina będzie zachwycona, a ty nie będziesz miała wiele pracy oraz wydatków. Składników jest mało, o czym przekonasz się za chwilę.

pieczarki.jpg
YouTube/@Becia gotuje
Rozbijam schab cienko i zwijam z tym farszem. To tak pyszne, że mógłbym jeść taki obiad codziennie

Obiad z składników za grosze

Obiad za grosze nie potrzebuje zbyt wielu składników. Właśnie to sprawia, że jest tani, a dodatku tak pyszny, że rozpływa się w ustach. Nie zwlekaj, tylko przygotuj składniki z listy poniżej i zaczynamy. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Becia gotuje, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 50 g smalcu
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 400 g pieczarek
  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 400 ml wody
  • 50 g bułki tartej
  • mąka
  • koperek
  • pieprz
  • sól

Przepis na klopsiki

Zacznij od roztopienia smalcu w głębokim garnku. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż w garnku . Z pora odetnij zieloną część oraz korzenie. Białą część pora rozkrój na pół i wypłucz z niej zalegający piasek . Pokrój go kostkę i wsyp do garnka.

Pieczarki obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki . Włóż je do garnka i podsmaż z pozostałymi składnikami.

Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do miski z mięsem. Wbij jajko i wsyp bułkę tartą . Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę . Uformuj z nich pulpeciki o średnicy około 3 centymetrów .

Do podsmażonych pieczarek wlej wodę. Kiedy zacznie wrzeć, włóż klopsiki . Koperek umyj, drobno posiekaj i dodaj do sosu. Wsyp odrobinę mąki. Gotuj do momentu zgęstnienia. Na koniec dopraw sola oraz pieprzem i gotowe. Podawaj z ziemniakami lub kaszą . Będzie smakowało całej rodzinie. Sprawdź, przed czym ostrzega Bosacka oraz jak zrobić sernik bez pieczenia .

mięos na klopsiki.jpg
YouTube/@Becia gotuje
Gessler kiszone ogórki robi tylko tak. Mistrzowski przepis, zawsze się udaje
Zagotuj wodę, wrzuć filet z kurczaka. Szkoda, że wcześniej nie poznałem tego przepisu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy