Smakosze.pl Przepisy Moje kotlety jajeczne słyną w całej rodzinie. Sekret ich smaku tkwi w 1 prostym dodatku
YouTube/@Weronika Domogród

Moje kotlety jajeczne słyną w całej rodzinie. Sekret ich smaku tkwi w 1 prostym dodatku

26 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Szukasz inspiracji na piątkowy obiad bez mięsa? Trafiłaś idealnie. Nieskromnie powiem, że to przepis na najlepsze kotlety jajeczne, jakie kiedykolwiek jadłem. Założę się, że też pokochasz ich smak.

Szybki i prosty obiad bez mięsa

Większość z nas nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Warto jednak raz na jakiś czas zrobić sobie od tego produktu przerwę. Polecam zrobić ci kotlety z tego przepisu, a wszyscy będą zadowoleni.

Moja rodzina na początku podchodziła do tego dania ze sporym dystansem. Na szczęście przekonali się i uwielbiają je ta samo jak kotlety z mięsem. Koniecznie wypróbuj je w swoim domu. Tylko nie zapomnij o najważniejszym składniku, który odpowiada za smak kotletów.

majonez.jpg
Canva/@atlasstudio
Dino po prostu przeszło samo siebie. Takiej promocji na mąkę i masło nie było od dawna

Smak zamknięty w jednym składniku

Tym tajemniczym składnikiem jest majonez . To właśnie w nim tkwi wyjątkowy smak. Nie obawiaj się i dodaj go do kotletów. Nie będą zbyt tłuste, ale nabiorą głębokiego i intensywnego smaku. Przygotuj także pozostałe składniki oraz przyprawy z listy poniżej i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Weronika Domogród, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 5 dużych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 jajek
  • 50 g majonezu
  • 40 g bułki tartej
  • pieprz
  • sól

Przepis na jajeczne kotlety

Zacznij od obrania i pokrojenia cebuli w małą kostkę . Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Pieczarki obierz i zetrzyj na dużych oczach tarki . Wsyp je na patelnię i podsmaż. Wymieszaj składniki i dodaj obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku . Dopraw pieprzem oraz solą. Kiedy oba warzywa będą usmażone, przełóż do miski, aby wystygły.

Pięć jajek ugotuj na twardo, a następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki . Przesyp do pieczarek i cebuli. Dodaj majonez i wbij jedno jajko . Wsyp połowę bułki tartej i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj na jednolitą masę.

Następnie z otrzymanej masy uformuj kotlety . Zrób to w taki sam sposób, jak formujesz kotlety mielone. Obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na średnim ogniu do momentu zarumienienia . Podawaj z ziemniaki i ulubioną surówką. Twój obiad bez mięsa gotowy. Sprawdź, jak zrobić ciasto z ciecierzycy i jogurtu oraz wypróbuj przepis na obiad w 30 minut .

mieszanie .jpg
YouTube/@Weronika Domogród

Podsmażam pieczarki i dodaję żelatynę. Nie znam lepszej przekąski na upały
Wlej ten sok do mleka i mocno mieszaj. 15 minut i hit gotowy
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy