Smakosze.pl Przepisy Moje placuszki bananowe nie mają sobie równych. Cały sekret tkwi w tym jednym dodatku
Fot. Canva/AmalliaEka

Moje placuszki bananowe nie mają sobie równych. Cały sekret tkwi w tym jednym dodatku

24 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Dziś chcę się podzielić swoim sposobem na placuszki bananowe. Ta lekka przekąska będzie świetna na śniadanie, podwieczorek, a nawet deser. Dodaję do nich 1 składnik, którego zazwyczaj nie kojarzymy z bananami. Wszystko zdradzam w poniższych przepisie.

Placuszki bananowe idealne na każde danie

Niektóre dania na słodko mają taką zaletę, że można je podać nie tylko na deser, ale też na śniadanie lub przekąskę pomiędzy posiłkami. Właśnie takie są moje placuszki bananowe, na które przepis poznasz w dalszej części artykułu. Szybkie w przygotowaniu i pyszne, po prostu idealne.

Czym różnią się od innych przepisów tego typu? Do swoich placuszków dodaję przyprawę, którą inny często pomijają. Moim zdaniem idealnie podkręca smak owoców i całej potrawy. Spróbuj i przekonaj się sama.

placuszki.jpg
Fot. YouTube/Przepisypl
Robisz tak z pieczywem w sklepie? To niezgodne z prawem, każdy powinien o tym wiedzieć

Placuszki bananowe tylko z tych składników

Placuszki bananowe swój smak zawdzięczają kilku składnikom. I nie chodzi tutaj tylko o banany, ale o przyprawę, a dokładnie o cynamon. Dodana owoców sprawi, że będą smakowały doskonale. Niezbędna są także inne produkty, ale nie ma ich zbyt wiele. Zerknij na poniższą listę, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne. Zdjęcia ilustrujące proces przygotowania pochodzą z kanału Przepisypl , który odnajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 2 banany
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła
  • 1 ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 ¼ szklanki maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ szklanki oleju
  • szczypta soli

Przepis na placuszki bananowe

Przygotowanie placuszków od wsypania mąki i cukru pudru do miski. Następnie wbij jajko i wlej olej. Dodaj sodę, sól i proszek do pieczenia. Całość zalej maślanką, a następnie za pomocą miksera wymieszaj na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj odrobinę ciasta i formuj z niego placuszki. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia.

Gdy placki będą już gotowe, przygotuj banany. Owoc obierz ze skóry i pokrój w cienkie plastry. Wysyp je na rozpuszczone na patelni masło.

Przypraw banany cynamonem oraz odrobiną cukru pudru i dokładnie wymieszaj. Banan będzie gotowy, gdy się zarumieni. Wtedy ściągnij go z patelni i wyłóż na placuszki bananowe. Podawaj na dowolny posiłek, a danie zasmakuje wszystkim.

Sprawdź także, przepis na zaskakujące ciasto oraz dowiedz się, co siostra Anastazja dodaje do słoików na zimę .

banan.jpg
Fot. YouTube/Przepisypl
Bardowska gotuje rosół inaczej niż wszyscy. Dla naszych babć byłoby to nie do pomyślenia
Właśnie się zaczęło, sypie szlachetnymi grzybami w lasach. Grzybiarze nie mogą opanować emocji
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy