Na 11 listopada podam ten bigos. Robię go z nietypowego mięsa
Zapomnij o tradycyjnym przepisie na bigos. To znakomite danie może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że przygotujesz go z innego rodzaju mięsa. Czytaj dalej, a dowiesz się, jakiego mięsa użyć oraz poznasz przepis.
Bigos lepszy niż tradycyjny
Bigos jest tradycyjnym polskim daniem, które uwielbiają wszyscy. Smak kiszonej kapusty w połączeniu z wieprzowiną i kilkoma innymi dodatkami jest po prostu obłędny. Okazuje się, że danie może smakować jeszcze lepiej. Różnicę zauważą wszyscy fani bigosu i już nigdy nie powrócą do tradycyjnej wersji.
Z przepisem umieszczonym poniżej ten bigos przygotujesz w łatwy i szybki sposób. O tym, dlaczego tradycyjne danie smakuje lepiej, dowiesz się z dalszej części tekstu. Również tam, znajdziesz przepis .
Bigos z nietypowego mięsa
Bigos z tego przepisu różni się od tego tradycyjnego tym, że jest przygotowany na zupełnie innym mięsie. Zazwyczaj jest to wieprzowina, ale w tym wypadku będzie to gęsina. Taka zmiana może wywoływać mieszane uczucia, ale naprawdę warto zaryzykować i spróbować bigosu w tej wersji. Danie zyskuje nie tylko na smaku, ale też na lekkości. Wszystkie składniki i ich proporcje umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją, a następnie przygotuj wszystkie produkty.
Składniki:
- 2 nogi z gęsi
- 2 kg kiszonej kapusty
- 1,5 kg słodkiej kapusty
- 1 kg kiełbasy
- 250 g boczku
- 50 g suszonych grzybów
- 100 g suszonych śliwek
- 200 ml koncentratu pomidorowego
- 3 cebule
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- liście laurowe
- ziele angielskie
- majeranek
- pieprz
- sól
Przepis na bigos z gęsiny
Przygotowanie bigosu rozpocznij od namoczenia grzybów w wodzie. Kiszoną kapustę pokrój, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu . Słodką kapustę również pokrój i dodaj do garnka. Mięso gęsi oczyść, a następnie dopraw solą i obsmaż. Kiedy będzie gotowe, dodaj je do garnka.
Cebule obierz i pokrój w małą kostkę. W takim sam sposób pokrój także boczek i kiełbasę. Składniki również podsmaż i dodaj do kapusty. Wsyp także śliwki, namoczone grzyby i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj składniki i przypraw je zielem angielskim, liści laurowymi i majerankiem. Wsyp mieloną paprykę, pieprz, sól i ponownie wymieszaj całość. Bigos gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie mięso z gęsi pokrój, dodaj do bigosu i gotowe.