Na 1.11 podaję sałatkę jarzynową z tym składnikiem. Rodzina na nią czeka
Zwykle skład sałatki jarzynowej możemy wymienić jednym tchem. Natomiast ta sałatka zaskakuje jednym produktem. Dzięki niemu danie zyskuje ciekawy smak. Dlatego przyrządzę ją na 1 listopada.
Sałatka jarzynowa inaczej
Sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa sałatek w Polsce. Uwielbiamy jej smak i jadamy na co dzień, a także od święta . Pasuje do pieczywa, wędlin i jest po prostu uniwersalna. Jednak teraz poważną konkurentką sałatki jarzynowej może się stać sałatka z dynią. Warto użyć tu dyni z odmiany Muscat, bo nie jest tak wodnista.
Wszystko przez ciekawy smak, który sprawia, że każdy chętnie jej spróbuje. Na jednej porcji na pewno się nie skończy. Sałatkę jarzynową z dynią robię jeszcze z jabłka, pietruszki, pora i jajek. Wychodzi pysznie, dlatego każdemu polecam ten prosty sposób . Warto go wypróbować na 1 listopada i przyrządzić tę sałatkę na Wszystkich Świętych.
Jak zrobić sałatkę jarzynową z dynią?
Składniki:
- 200 g dyni Muscat
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- biała część pora
- 2 jajka
- ½ puszki kukurydzy
- 1 kwaśne jabłko
- jogurt naturalny lub majonez
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- curry
Przygotowanie sałatki jarzynowej z dynią zaczniemy od ugotowania jajek na twardo. Dynię obieramy, kroimy w kostkę, polewamy oliwą i oprószamy curry . Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut.
Marchewkę i pietruszkę gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę. Dokładamy dynię, pokrojone jajka, jabłko, pora i odsączoną z zalewy kukurydzę . Składniki doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.
Sałatka jarzynowa z dynią, czyli pysznie i kolorowo
Sałatka jarzynowa na Wszystkich Świętych ma pyszny, dość wyrazisty smak. W dyni pieczonej z curry można wyczuć nutki korzenne i pikantne . W połączeniu z pozostałymi składnikami sałatka wychodzi bardzo smaczna. Zamiast jogurtu naturalnego możemy użyć majonezu.
Wówczas sałatka będzie bardziej tłusta i kaloryczna. Polecam ten prosty przepis. Dzięki niemu sałatka jarzynowa z dynią stała się moim kulinarnym odkryciem . Jest pyszna i pożywna. Każdemu będzie smakować na Wszystkich Świętych. Pisaliśmy o Książulu, który próbował mielonego w jednym z warszawskich barów. Polecaliśmy też przepis na rozgrzewającą zupę z soczewicy.
Źródło: doradcasmaku.pl