Na ciasto francuskie kładę śmietanę oraz owoce i zawijam. Słodziutki, łatwy deser
Lubisz desery, ale nie chcesz spędzać nad jego przygotowaniem sporo czasu? Trafiłaś idealnie. Z tym przepisem zrobisz słodki i łatwy deser. Przekonaj się.
Najlepszy deser to najszybszy deser
Czas w naszym życiu jest niezwykle ważny. Więcej pracujemy, przez co jesteśmy tak zabiegani, że nie zawsze mamy kiedy gotować. Własnoręcznie przygotowane jedzenie jest jednak sporo tańsze. Dlatego wielu z nas decyduje się pomimo wszystko na pichcenie we własnej kuchni.
Jak jednak usprawnić ten proces? Kluczem jest tutaj znalezienie przepisów, które będą szybkie i łatwe. Dlatego nie musisz już rezygnować z przygotowywania deserów. Z tym przepisem znajdziesz czas nawet na to.
Co oprócz ciasta francuskiego będzie ci potrzebne?
Nie będziesz potrzebowała zbyt wiele składników. Weź poniższą listę, zrób zakupy i robimy. Podobny przepis znajdziesz na kanale To dobrze smakuje!, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie.
Składniki:
- 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
- 300 g mrożonych owoców (idealnie pasują jagody, truskawki, maliny)
- 50 g cukru
- 100 g śmietany 18%
- 1 żółtko
Jak zrobić ten łatwy deser?
Zacznij od rozgrzania patelni, na którą po chwili dodasz mrożone owoce. Patelnię przykryj, aby składniki się rozmroziły i puściły sok . Dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj i mieszaj do momentu zgęstnienia.
Rozłóż ciasto francuskie. Posmaruj je śmietaną, zostawiając margines 2 centymetrów z każdej strony . Na posmarowane śmietaną ciasto wyłóż owoce. Dokładnie je rozsmaruj.
Zawijaj w rulon z obu stron, ale od dłuższych boków. Po dwóch stronach mają powstać wysokie boki, a po środku mają znajdować się same owoce. Żółtkiem posmaruj ciasto. Piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni . Poczekaj, aż ciasto wystygnie. Dopiero wtedy krój na kawałki i częstuj swoich domowników po pysznym obiedzie. Sprawdź, co możesz zrobić z parówek i sera oraz czego nie dodawać do faworków .