Smakosze.pl Przepisy Na ciasto francuskie kładę śmietanę oraz owoce i zawijam. Słodziutki, łatwy deser
YouTube/@To dobrze smakuje!

Na ciasto francuskie kładę śmietanę oraz owoce i zawijam. Słodziutki, łatwy deser

24 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Lubisz desery, ale nie chcesz spędzać nad jego przygotowaniem sporo czasu? Trafiłaś idealnie. Z tym przepisem zrobisz słodki i łatwy deser. Przekonaj się.

Najlepszy deser to najszybszy deser

Czas w naszym życiu jest niezwykle ważny. Więcej pracujemy, przez co jesteśmy tak zabiegani, że nie zawsze mamy kiedy gotować. Własnoręcznie przygotowane jedzenie jest jednak sporo tańsze. Dlatego wielu z nas decyduje się pomimo wszystko na pichcenie we własnej kuchni.

Jak jednak usprawnić ten proces? Kluczem jest tutaj znalezienie przepisów, które będą szybkie i łatwe. Dlatego nie musisz już rezygnować z przygotowywania deserów. Z tym przepisem znajdziesz czas nawet na to.

desery.jpg
Canva/@Brasil2
Ten przepis na surówkę podpatrzyłam w restauracji. Jest prosta i pyszna

Co oprócz ciasta francuskiego będzie ci potrzebne?

Nie będziesz potrzebowała zbyt wiele składników. Weź poniższą listę, zrób zakupy i robimy. Podobny przepis znajdziesz na kanale To dobrze smakuje!, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie.

Składniki:

  • 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
  • 300 g mrożonych owoców (idealnie pasują jagody, truskawki, maliny)
  • 50 g cukru
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 żółtko

Jak zrobić ten łatwy deser?

Zacznij od rozgrzania patelni, na którą po chwili dodasz mrożone owoce. Patelnię przykryj, aby składniki się rozmroziły i puściły sok . Dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj i mieszaj do momentu zgęstnienia.

Rozłóż ciasto francuskie. Posmaruj je śmietaną, zostawiając margines 2 centymetrów z każdej strony . Na posmarowane śmietaną ciasto wyłóż owoce. Dokładnie je rozsmaruj.

Zawijaj w rulon z obu stron, ale od dłuższych boków. Po dwóch stronach mają powstać wysokie boki, a po środku mają znajdować się same owoce. Żółtkiem posmaruj ciasto. Piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni . Poczekaj, aż ciasto wystygnie. Dopiero wtedy krój na kawałki i częstuj swoich domowników po pysznym obiedzie. Sprawdź, co możesz zrobić z parówek i sera oraz czego nie dodawać do faworków .

mrożone owoce.jpg
Canva/@katarzynacielecka
Wlewam jajka na placek i smażę. Dodaję coś jeszcze i domownikom bardziej smakuje niż pizza
Nikt mi nie wierzy, że sam robię to ciasto. Wygląda i smakuje jak z najdroższych cukierni
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy