Smakosze.pl Przepisy Na czym smażyć białą kiełbasę? Najtańszy, dostępny wszędzie tłuszcz sprawdzi się najlepiej
canva/La_vanda

Na czym smażyć białą kiełbasę? Najtańszy, dostępny wszędzie tłuszcz sprawdzi się najlepiej

2 kwietnia 2023

Biała kiełbasa jest świątecznym klasykiem. Najlepiej smakuje po podsmażeniu na odrobinie masła. Tłuszcz nie jest drogi, a świetnie podkreśli mięsnych frykasów. Koniecznie spróbujcie — spodoba się nawet najbardziej wybrednym.

Przepis na smażoną białą kiełbasę

Kiełbasa, która pozostała nam z przyrządzania żurku, będzie idealnym materiałem do przygotowania świątecznego obiadu. Delikatnie zrumieniona na maśle nabierze niesamowitego smaku. Nie zapomnijcie o dodaniu cebulki i ogórków kiszonych — przyjemnie uzupełnią klasyczny zestaw z dodatkiem świeżego pieczywa.

Składniki:

  • 4 białe kiełbasy z żuru
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 10 g musztardy delikatesowej
  • masło do smażenia
Zapomnij o majonezach i ciężkich sosach. Charakterne buraczane jajka będą hitem Wielkanocy

Jak usmażyć pyszną białą kiełbasę? Na maśle

Parzoną białą kiełbasę osuszamy — nie chcemy, by tłuszcz pryskał podczas przyrządzania. Na patelni topimy masło, a gdy już zacznie pachnieć, zmniejszamy moc palnika do średniej i umieszczamy na nim mięsny rarytas. Zrumieniamy z obu stron.

W międzyczasie ogórki kiszone kroimy w niewielką kostkę i delikatnie odciskamy je z soku. Cebulę obieramy i siekamy. Oba warzywa łączymy ze sobą i z musztardą. Dodatek układamy na talerzach wraz z pieczywem.

Jak podać białą kiełbasę?

Podsmażony na maśle rarytas najlepiej smakuje z przygotowanym warzywnym miksem i żytnim pieczywem pełnoziarnistym. Można też przygotować prosty chleb z garnka , który udaje się za każdym razem.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na inne wielkanocne specjały. Spróbujcie koniecznie smakowitej paschy — spodoba się nie tylko amatorom deserów z twarogiem. Być może skusi was też znakomity patent na jajka w sosie tatarskim .

Biała kiełbasa z patelni jest smaczna.png
canva/Bartosz Luczak
Minutowe śledzie na Wielkanoc. Najszybszy przepis na rewolucyjną przekąskę
Bez pieczenia i parzonego ciasta. Najszybszą karpatkę świata pokochały polskie gospodynie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy