Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Minutowe śledzie na Wielkanoc. Najszybszy przepis na rewolucyjną przekąskę
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 02.04.2023 15:28

Minutowe śledzie na Wielkanoc. Najszybszy przepis na rewolucyjną przekąskę

przygotowanie śledzi na Wielkanoc
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking

Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami. Z okazji świat w każdym domu przygotowane zostaną rozmaite specjały. Wśród nich na pewno wyróżni się śledź w pikantnej marynacie. Przyrządzenie jej jest tak szybkie, że aż trudno uwierzyć.

Odświętne śledzie to błyskawiczny sposób na pyszną przekąskę

Z okazji świąt wiele osób czeka masa pracy. Wiele z przepisów wymaga poświecenia im odpowiedniej ilości czasu. Nasz wielkanocny śledź przyjemnie wyróżnia się z tego trendu, pozwalając przygotować się w dosłownie kilka chwil. Możesz zostawić go nawet na sam koniec, a i tak na pewno zdąży trafić na stół.

Błyskawiczne śledzie przygotowuje się z filetów w oleju. Dzięki temu unikniesz długotrwałego namaczania ryby. Jeśli masz czas i ochotę możesz oczywiście zrobić śledzie w bardziej tradycyjny sposób. Wybierz tę metodę, która najbardziej Ci odpowiada.

Ten składnik w żurku Magdy Gessler jest obowiązkowy. Nadaje boskiego smaku i aromatu

Przepis na błyskawiczne śledzie na Wielkanoc

Składniki:

  • 4 filety śledziowe w oleju
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • kilka kropel tabasco (opcjonalnie)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 niewielkie ogórki konserwowe
  • garść tartego żółtego sera do dekoracji

Pyszne i proste śledzie w pikantnej marynacie krok po kroku

Filety ze śledzi wyjmij ze słoika i odsącz z oleju. Możesz je też zalać wodą i odstawić na godzinę, by były mniej słone. Osączone połóż na desce i pokrój w kawałki odpowiednie na 1 kęs. Postaraj się, aby były one porównywalnej wielkości. Dzięki temu potrawa będzie się pięknie prezentować.

Przygotuj marynatę do śledzi. W tym celu w osobnej miseczce wymieszaj ketchup z miodem i opcjonalnie odrobiną tabasco. Cebulę obierz i posiekaj, a górki konserwowe pokrój w kosteczkę. Warzywa połącz z pozostałymi składnikami sosu.

Pokrojone śledzie wyłóż na półmisek. Polej je przygotowanym, pikantnym sosem. Na koniec potrawę równomiernie posyp startym serem żółtym. Przekąskę możesz przed podaniem udekorować gałązkami  koperku. Sprawdź, jak dobrze zaplanować wielkanocne przygotowania. Kolorowe słodkie jajeczka zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych.

pikantny sos do śledzia.png
Canva / bhofack2
Tagi: Ryba Sos Danie