Smakosze.pl Przepisy Na filet z kurczaka nakładam aromatyczną pastę zrobioną z pysznych składników. Mega danie
youtube.com/@leckerschnell

Na filet z kurczaka nakładam aromatyczną pastę zrobioną z pysznych składników. Mega danie

26 stycznia 2024

Te pieczone kotlety z kurczaka zapiekane pod farszem i pierzynką z żółtego sera praktycznie robią się same. Wystarczy rozbić i przyprawić mięso, zmieszać w salaterce kilka składników i odczekać krótką chwilę, aż piekarnik zrobi swoje. Efekt jest piorunujący.

Kotlety z piersi kurczaka

Białe mięso z kurczaka to jedno z najdelikatniejszych mięs jakie znamy. Jest chude, bogate w białko i jest doskonałym nośnikiem niezwykłych mieszanek smaków . Wystarczy przyprawić je np. wybranymi ziołami.

W tym przepisie korzystamy z tej właśnie właściwości mięsa z piersi kurczaka. Jednak kiedy już naszykujemy kotlety, nie wstawiamy ich prosto do piekarnika. Przyrządzamy na ich bazie niezwykłe i bogate danie.

kotlet z kurczaka z serem
fot. youtube.com/@leckerschnell
Wymieszaj ketchup z majonezem, posmaruj nimi schab i zapiecz. Nie spodziewałem się, że to tak dobre

Faszerowane białe mięso z piekarnika

W tym przepisie dużą rolę odgrywają przyprawy, które nadają potrawie aromatu. Używamy tu mieszanki przypraw i soku z cytryny. Kanał kulinarny Lecker Schnell, z którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego przepisu, proponuje mieszankę włoską opartą na suszonej bazylii, rozmarynie i tymianku . Pamiętajmy, by w sklepie wybrać zdrowszy wariant białego mięsa z chowu ekologicznego . Takie piersi są przeważnie mniejsze od innych.

Składniki

  • 2 możliwie duże filety z kurczaka z chowu ekologicznego
  • 1 duży pomidor
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Po pęczku natki pietruszki i koperku
  • 100 g żółtego sera
  • 50 g suchej mozzarelli w wiórkach
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z połówki cytryny
  • Sól, pieprz
  • Przyprawy: pieprz cytrynowy, suszony czosnek, zioła prowansalskie

Zapiekamy kotlety drobiowe

Kurczaka kroimy z grubości na niezbyt grube kotlety. W zależności od rozmiaru piersi wyjdą z niej dwie albo trzy warstwy. Układamy je na desce, przykrywamy folią i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Kotlety skrapiamy sokiem z cytryny , odczekujemy chwilę i nacieramy solą, pieprzem i wybranymi przyprawami.

Pomidora i cebulę kroimy w drobną kostkę. Jajko i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach . Koperek i pietruszkę kroimy. Czosnek przeciskamy na prasce. Składniki te mieszamy w misce, dodając majonez, na jednolitą masę . Przyprawiamy solą i pieprzem.

Kotlety układamy obok siebie na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Każdy z kotletów przykrywamy grubą warstwą farszu. Posypujemy wiórkami mozzarelli i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy przez 20-25 minut , aż ser na naszych kotletach dobrze się rozpuści i nieco przyrumieni. Serwujemy niezwłocznie.

Wypróbuj też śniadaniowy przepis na jajko zapiekane w pomidorach i przekąskę w postaci paluszków ziemniaczanych .

Przyprawione kotlety z kurczaka
fot. youtube.com/@leckerschnell
Ostatnio to moja ulubiona zupa, mógłbym ją jeść non stop. Jest pyszna, sycąca i bardzo zdrowa
Tylko w ten weekend w Biedronce otrzymasz od razu od 15 do 50 zł. Warunek jest jeden
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy