Na filet z kurczaka nakładam aromatyczną pastę zrobioną z pysznych składników. Mega danie
Te pieczone kotlety z kurczaka zapiekane pod farszem i pierzynką z żółtego sera praktycznie robią się same. Wystarczy rozbić i przyprawić mięso, zmieszać w salaterce kilka składników i odczekać krótką chwilę, aż piekarnik zrobi swoje. Efekt jest piorunujący.
Kotlety z piersi kurczaka
Białe mięso z kurczaka to jedno z najdelikatniejszych mięs jakie znamy. Jest chude, bogate w białko i jest doskonałym nośnikiem niezwykłych mieszanek smaków . Wystarczy przyprawić je np. wybranymi ziołami.
W tym przepisie korzystamy z tej właśnie właściwości mięsa z piersi kurczaka. Jednak kiedy już naszykujemy kotlety, nie wstawiamy ich prosto do piekarnika. Przyrządzamy na ich bazie niezwykłe i bogate danie.
Faszerowane białe mięso z piekarnika
W tym przepisie dużą rolę odgrywają przyprawy, które nadają potrawie aromatu. Używamy tu mieszanki przypraw i soku z cytryny. Kanał kulinarny Lecker Schnell, z którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego przepisu, proponuje mieszankę włoską opartą na suszonej bazylii, rozmarynie i tymianku . Pamiętajmy, by w sklepie wybrać zdrowszy wariant białego mięsa z chowu ekologicznego . Takie piersi są przeważnie mniejsze od innych.
Składniki
- 2 możliwie duże filety z kurczaka z chowu ekologicznego
- 1 duży pomidor
- 1 średnia cebula
- 2 jajka ugotowane na twardo
- Po pęczku natki pietruszki i koperku
- 100 g żółtego sera
- 50 g suchej mozzarelli w wiórkach
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- Sok z połówki cytryny
- Sól, pieprz
- Przyprawy: pieprz cytrynowy, suszony czosnek, zioła prowansalskie
Zapiekamy kotlety drobiowe
Kurczaka kroimy z grubości na niezbyt grube kotlety. W zależności od rozmiaru piersi wyjdą z niej dwie albo trzy warstwy. Układamy je na desce, przykrywamy folią i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Kotlety skrapiamy sokiem z cytryny , odczekujemy chwilę i nacieramy solą, pieprzem i wybranymi przyprawami.
Pomidora i cebulę kroimy w drobną kostkę. Jajko i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach . Koperek i pietruszkę kroimy. Czosnek przeciskamy na prasce. Składniki te mieszamy w misce, dodając majonez, na jednolitą masę . Przyprawiamy solą i pieprzem.
Kotlety układamy obok siebie na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Każdy z kotletów przykrywamy grubą warstwą farszu. Posypujemy wiórkami mozzarelli i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy przez 20-25 minut , aż ser na naszych kotletach dobrze się rozpuści i nieco przyrumieni. Serwujemy niezwłocznie.
Wypróbuj też śniadaniowy przepis na jajko zapiekane w pomidorach i przekąskę w postaci paluszków ziemniaczanych .