Wymieszaj ketchup z majonezem, posmaruj nimi schab i zapiecz. Nie spodziewałem się, że to tak dobre
Schab kojarzy się głównie z kotletami. Ten przepis sprawi, że nawet one mogą się schować. Jej przygotowanie jest łatwe i szybkie. Przekonaj się sama.
Schab jest najlepszy
Schab oprócz pysznego smaku ma jeszcze inne zalety. Znajduje się w nim sporo potrzebnego dla organizmu biała. Dodatkowo to mięso nie ma w sobie za dużo tłuszczu.
Jedząc schab, dostarczasz potrzebne dla organizmu witaminy. Na przykład te z grupy B, które odpowiadają za wytwarzanie czerwonych krwinek i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Właśnie z tych powodów warto dołączyć to mięso do swojej diety.
Wlewam jajka do pomidorów i zapiekam z serem. Danie zachwyca lekkością i soczystościąCo będziesz potrzebować?
Oprócz dobrej jakości mięsa, kup jeszcze składniki z tej listy i zaczynamy. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale DOMOWE OBIADY, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.
Składniki:
- 500 g schabu
- 10 g słodkiej papryki
- 100 g majonezu
- 50 g sosu barbecue (opcjonalnie)
- 60 g ketchupu
- 15 g czosnku granulowanego
- 1 duża cebula
- pieprz
- sól
Jak zrobić pyszny schab?
Zacznij od pokrojenia mięsa na kotlety o grubości około 2-3 centymetrów. Przypraw solą, pieprzem, czerwoną papryką i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wsyp ją do miski. Dodaj majonez, sos barbecue i ketchup. Wsyp czosnek granulowany, pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj.
Gotowym sosem posmaruj mięso ze schabu z obu stron. Piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez godzinę. Podawaj z ziemniakami i surówką. I gotowe. Sprawdź, jak zrobić sos pieczeniowy oraz jak przyrządzić ciasteczka bez cukru.