Smakosze.pl Przepisy Na Halloween zrobię paluchy wiedźmy. Dzieci strasznie je uwielbiają
Fot. Shutter/Anastasia_Panait

Na Halloween zrobię paluchy wiedźmy. Dzieci strasznie je uwielbiają

24 października 2024

Zwyczaj obchodzenia halloween przyjął się u nas na dobre. Coraz więcej dzieci chodzi po sąsiadach, wyciągając słodycze w zamian za odstąpienie od wycinania psikusów. Dlatego warto mieć w pogotowiu takie straszne ciastka.

Ciastka na Halloween

O wyjątkowości halloween najdobitniej niech świadczy fakt, że takie święto to jedyny dzień w roku, kiedy faktycznie straszymy dzieci jedzeniem. O dziwo jednak, w jednym z niesłychanych zwrotów akcji, jedzenie to znika z talerzy w tempie, którego pozazdrościłyby mu niejedne nuggetsy z kurczaka. Nie zawsze dotyczy to nawet deserów takich jak ten.

Paluchy wiedźmy jednak należą do klasyki naszych ciastek. Łatwo przygotować je z dostępnych składników. Są jednocześnie pyszne i nieapetyczne, jak przystało na dzień zombi i upiorów .

paluchy na blasze
fot. Canva
Upiekłem ciasto Kubuś Czekoladowy od Heni. Ten deser zasługuje na medal

Paluchy wiedźmy

Warto pamiętać, że halloween to także szczególny czas, w którym warto być zaopatrzonym w czerwony barwnik spożywczy lub odpowiednio czerwone powidła. Dzięki niemu nasza wiedźma będzie miała krwawe szpony, ale także wiele innych deserów i dań może stać się wyjątkowo krwistych.

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 duże żółtko jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ekstrakt migdałowy
  • Garść migdałów
  • Sól

Deser halloweenowy

Migdały zalewamy wrzątkiem i sparzamy przez 15 minut. Po lekkim przestudzeniu obieramy je ze skórek i rozdzielamy na połówki. Będą one pazurami naszej wiedźmy.

Mąkę przesiewamy do miski z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia . Dodajemy pokrojone w mniejszą kostkę zimne masło, żółtko, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy. Przyprawiamy szczyptą soli.

Składniki wyrabiamy ręką do pełnego połączenia. Sprężyste i gładkie ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem . Jeśli nasz model nie ma tej funkcji, nagrzewamy go do 200 stopni. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rolujemy w wałek o średnicy małego palca. Ciasto urośnie podczas pieczenia.

Wałki dzielimy na paluchy o pożądanej długości. Na końcu każdego osadzamy szpon z połówki migdała, a w miejscu kłykci wykonujemy po trzy nacięcia.

Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na ok. 10-15 minut, pilnując, kiedy się zarumienią. Lekko przestudzone paluchy dekorujemy barwnikiem lub konfiturą wokół pazurów.

Wypróbuj też przepisy na gruszki w occie siostry Anastazji i kotlety ziemniaczane Tomasza Strzelczyka .

gotowe paluchy
fot. Canva
Zrób zamiast tradycyjnych gołąbków. Smak ten sam, a zaoszczędzisz mnóstwo pracy
Wsyp sól do woreczka i zabierz na cmentarz. Przydatny trik na Wszystkich Świętych
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy