Na jakie grzyby należy teraz szczególnie uważać?
Bez wątpienia leśne grzyby zajmują szczególne miejsce w polskiej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby specjały z ich dodatkiem. Wiosną w lasach pojawiają się pierwsze grzyby. Te widoczne na powyższym zdjęciu z pewnością nie powinny znaleźć się w naszym koszyku.
Niebezpieczne grzyby w polskich lasach
Nie da się ukryć, że grzyby często goszczą na naszych stołach. Dodajemy je do rozmaitych potraw, które niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Ostatnio wspominaliśmy o grzybach, które swoim wyglądem przypominają kalafiora .
Wiosną w lasach można napotkać na różne grzyby. Jednym z gatunków są smardze. Nie są one trujące, jednak bardzo łatwo pomylić je z grzybami, które stwarzają spore zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. Mowa o piestrzenicy kasztanowate j.
Piestrzenica kasztanowata pojawia się w polskich lasach już od marca. Swoim wyglądem przypomina wspomniane powyżej smardze. Jednak podstawową różnicą jest to, że w ich wnętrzu skrywają się substancje trujące dla człowieka .
Grzyb ten zawiera gyromitrynę, która w organizmie człowieka metabolizuje do monometylohydrazyny, która występuje w paliwie rakietowym, więc ja nie wiem, czy chciałbym jeść coś, co mogę znaleźć w rakiecie jako jej paliwo — wyjaśnił Zdobysław Czarnowski z Lasów Państwowych, przytaczany przez portal Medonet.
(Wikipedia / Kruczy89 / CC BY-SA 3.0)
Trujące grzyby mogą nam poważnie zaszkodzić
Grzyby, takie jak piestrzenica kasztanowata, mogą doprowadzić do poważnych problemów z układem pokarmowym. Oprócz tego negatywnie wpływają na wątrobę, śledzionę, nerki oraz wzro k. W najgorszych przypadkach zatrucia może dojść nawet do zgonu.
Piestrzenica kasztanowata charakteryzuje się pomarszczonym brązowym kapeluszem, który trochę przypomina orzechy włoskie . Oprócz tego cechuje się przyjemnym zapachem, który zachęca do konsumpcji. Jednak lepiej po prostu ich unikać.
W polskich lasach możemy natknąć się na różne trujące grzyby. Zalicza się do nich między innymi muchomory i borowiki szatańskie . Niestety, niebezpieczeństw jest o wiele więcej. Jakie gatunki powinniśmy omijać szerokim łukiem?
-
borowik szatański
-
tęgoskór pospolity
-
mleczaj wełnianka
-
maślanka wiązkowa
-
muchomor czerwony
-
muchomor sromotnikowy
-
muchomor wiosenny
-
muchomor jadowity
-
lisówka pomarańczowa
-
olszówka
-
wieruszka zatokowa
-
zasłonak rudy
Podczas grzybobrania najlepiej zbierać wyłącznie te grzyby, które są nam dobrze znane. Warto również zapoznać się z apelem GIS-u, który został opublikowany na rządowej stronie . Dzięki niemu wyprawa na grzyby będzie znacznie bezpieczniejsza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Medonet; Wikipedia