Smakosze.pl
GIS przestrzega grzybiarzy

Canva / halfpoint

GIS przestrzega przed grzybobraniem

17 Maja 2021

(Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2021)

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

GIS niejednokrotnie ostrzegał nas przed różnymi zagrożeniami, na które możemy natrafić w produktach spożywczych. Tym razem apel został skierowany do grzybiarzy, którzy planują wyprawy do lasów. Dzięki tej wiedzy można uniknąć prawdziwej tragedii.

Nie da się ukryć, że komunikaty publikowane przez GIS przeważnie nie oznaczają niczego dobrego. Jednak tym razem informacje opublikowane na rządowej stronie można potraktować jako działania prewencyjne. O czym przypomina GIS?

GIS ostrzega grzybiarzy

Na naszym portalu niejednokrotnie analizowaliśmy komunikaty GIS-u. Jakiś czas temu wspominaliśmy o produktach, które zostały wycofane ze sklepów z uwagi na potencjalne zagrożenie. Dziś pod lupę weźmiemy ostrzeżenie dla grzybiarzy.

Smakowite grzyby są pokusą dla niejednego miłośnika swojskich specjałów. GIS doskonale zdaje sobie sprawę, że liczne grono smakoszy niebawem zacznie tłumnie odwiedzać lasy. W związku z tym na rządowej stronie zamieszczono istotne wskazówki, które mogą nas uchronić przed poważnym zatruciem.

GIS postanowił poradzić grzybiarzom, w jaki sposób odpowiednio przygotować się do wizyty w lesie i jakimi zasadami najlepiej się kierować. Wszystko w ramach kampanii BEZPIECZNIE WAKACJE – PRZEPIS GIS. Ma ona na celu zmniejszyć ryzyko zatrucia grzybami, które są niejadalne.

Na początku komunikatu GIS wskazał, co warto zabrać ze sobą na grzybobranie. Wśród niezbędnych elementów wymieniono bluzkę lub kurtkę z długim rękawem, spodnie z długimi nogawkami, buty z wyższą cholewką oraz czapkę. GIS nadmienił również, że grzyby najlepiej zbierać do wiklinowych koszyków. Dzięki temu się nie zaparzą. Dodatkowo zaleca się używanie środków na komary i kleszcze.

(Canva / halfpoint)

GIS przypomina o bezpieczeństwie

Na rządowej stronie GIS opublikował również dekalog grzybiarzy. Z pewnością warto pamiętać o tych zasadach podczas wyprawy do lasu. Od nich może zależeć nasze zdrowie, a nawet życie. Jakie wskazówki dla grzybiarzy wymienił GIS?

  1. Nie zbieraj grzybów, których nie znasz

  2. W koszyku powinny się znaleźć te grzyby, których jesteśmy pewni.

  3. Początkujący grzybiarze powinni zbierać tylko grzyby rurkowe. Rozpoznasz je po siateczce.

  4. Foliowe reklamówki nie nadają się do przechowywania grzybów.

  5. Nie należy wyrywać grzybni. Dzięki niej wyrosną na nowe leśne specjały.

  6. Nie niszcz grzybni i nie rozkopuj ściółki.

  7. W przypadku małych grzybów trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie. Lepiej ich unikać

  8. Grzybów nie należy podawać małym dzieciom.

  9. Nie kupuj grzybów z niepewnego źródła i nie słuchaj rad nieznanych grzybiarzy.

  10. Grzybów nie identyfikuje się po smaku.

[EMBED-19]

Bez wątpienia takie wskazówki mogą nas ustrzec przed przykrym w skutkach zatruciu. Warto zauważyć, że GIS nadmienił, iż grzyby nie są wskazane dla dzieci, osób w ciąży, seniorom oraz tym, którzy borykają się z problemami gastrycznymi.

 GIS wskazał również, jakie popularne gatunki grzybów można spotkać w danych miesiącach. Już w czerwcu w lasach powinny pojawić się kurki, maślaki i podgrzybki. Borowiki, gąski i koźlarze wyrastają mniej więcej miesiąc później. Warto również wiedzieć, jaki komunikat opublikowały niedawno Lasy Państwowe.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gov.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Czym doprawić sałatkę jarzynową?

Porady

Jak doprawić sałatkę jarzynową, żeby była wyrazista?

Czytaj więcej >

Porady

Do czego warto podać sos tzatziki? Rozwiewamy wątpliwości

Czytaj więcej >
mizeria

Porady

Dlaczego do mizerii warto dodać ocet?

Czytaj więcej >
kalafior

Porady

Jak ugotować kalafior, żeby był śnieżnobiały i delikatny?

Czytaj więcej >

Porady

Na czym smażyć placki ziemniaczane, żeby były chrupiące?

Czytaj więcej >
obieranie ogórka

Porady

Od której strony należy obierać ogórki?

Czytaj więcej >