Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy grzyb przypominający kalafiora jest jadalny?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 20.05.2021 02:00

Czy grzyb przypominający kalafiora jest jadalny?

Grzyb wygląda trochę jak kalafior
Wikipedia / Jerzy Opioła / CC BY-SA 4.0

Smakowite grzyby wiele razy przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu cieszą się takim uznaniem wśród smakoszy. Oczywiście ciekawe walory smakowe nie są wyłącznie domeną borowików, kurek i maślaków. Godne uwagi są również grzyby noszące miano siedziuni sosnowych.

Grzyby podobne do kalafiora

Nie od dziś wiadomo, że grzyby mogą wyglądać bardzo różnie. Jakiś czas temu na naszym portalu gościł żółciak siarkowy. Dziś przyjrzymy się bliżej gatunkowi, który przypomina na pierwszy rzut oka kalafiora.

Niektórzy smakosze na widok takiego grzyba nie wiedzieliby, czy aby na pewno jest on jadalny. Siedzuń sosnowy nie stwarza zagrożenia dla ludzi. Grzyby można wykorzystać na wiele pysznych sposobów.

Grzyby takie jak siedzuń sosnowy dobrze sprawdzają się w zupach i sosach. Specjał znakomicie smakuje po usmażeniu. Można go także dodać do porannej jajecznicy. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by je po prostu ususzyć

Grzybiarze, którzy napotkają na nietypowy smakołyk, mają dużo szczęścia. Od 1990 roku grzyby te były objęte ochroną i ich zrywanie było niedozwolone. Usunięto je z listy chronionych gatunków w 2014 roku.

(Wikipedia / Jerzy Opioła / CC BY-SA 3.0)

Gdzie znajdziemy nietypowe grzyby?

Jak sama nazwa wskazuje siedzuń sosnowy występuje zazwyczaj przy drzewach iglastych. Rośnie bezpośrednio na ich korzeniach. Tym samym uznawany jest za pasożyta drzew. Przez niepozorne grzyby pień może zgnić nawet do 3 metrów wysokości. Wówczas grzyby można znaleźć po charakterystycznym zapachu, wydzielanym przez zainfekowane drzewa, który przypomina terpentynę.

Siedzuń sosnowy rośnie przeważnie od lipca do listopada. Więc jeszcze musimy trochę poczekać na pierwsze okazy. Podczas zbiorów należy zachować ostrożność, ponieważ grzyby są bardzo delikatne i źle znoszą transport.

Grzyby z uwagi na swoją nietypową strukturę w swoim wnętrzu gromadzą piasek, owady oraz inne nieczystości. W związku z tym, przed wykorzystaniem ich w kuchni, należy je solidnie oczyścić. Jak smakuje siedzuń sosnowy?

Smak charakteryzuje się nutami, które odrobine przypominają orzechy. Z pewnością takie walory zostaną docenione przez wielu smakoszy. Warto pamiętać, że siedzuń sosnowy nie jest sprzedawany i trzeba znaleźć go samodzielnie. Podczas grzybobrania powinniśmy uważać na silnie trujące grzyby.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Dziennik Zachodni; Wikipedia

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Grzyby