Smakosze.pl Przepisy Na jesień rodzina wciąż mówi tym cieście. Piekę je dosłownie co weekend
fot. youtube.com/BabciaEwaGotuje

Na jesień rodzina wciąż mówi tym cieście. Piekę je dosłownie co weekend

15 września 2024

„Wiewiórka” to kombinacja smaków o bardzo jesiennym charakterze. Jabłka łączą się z grzybami w nietypową, ale swojską w smaku kompozycję. Jest to też jeden z łatwiejszych do przygotowania deserów.

Ciasto z jabłkami i orzechami

Wrzesień to wysyp ostatnich niestety w tym roku świeżych produktów, które łatwo możemy zdobyć nawet za darmo. Oprócz porastających nasze balkony winogron i leśnych grzybów sięgamy o tej porze roku po jabłka oraz orzechy .

Właśnie z tych dwóch ostatnich powstaje ciasto wiewiórka . Do doskonały jesienny deser , na porę roku, kiedy gorąca kawa zastępuje tę mrożoną, a my szukamy bardziej rozgrzewających smaków.

jabłka z cukrem
fot. youtube.com/BabciaEwaGotuje
Ułóż na blasze i rozgnieć szklanką. Moja rodzina za tym szaleje

Ciasto wiewiórka

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Uwaga Babcia Gotuje. Autorka prezentuje tam ciasto z cukrem pudrem, ale do orzechów świetnie sprawdza się polewa z gorzkiej czekolady .

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • ½ kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 200 ml oleju do ciasta + 30 ml do polewy
  • 150 g drobno posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich
  • Opcjonalnie: garść rodzynek
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Z jabłkami, ale nie szarlotka

Jabłka obieramy, wykrawamy ogryzki i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je do miski, zasypujemy cukrem i dokładnie mieszamy .

Całość zalewamy olejem. Jeśli dodajemy rodzynki, dorzucamy je do jabłek. Owoce odstawiamy na 1,5-2 godziny, by wypuściły sok.

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz oleju i czekolady) i mieszamy z jabłkami. Kiedy ciasto będzie dobrze wymieszane, wylewamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wiewiórkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut . Studzimy w uchylonym piekarniku, w międzyczasie przygotowując polewę.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy 30 ml oleju i dokładnie mieszamy. Czekoladą polewamy przestudzone ciasto i odstawiamy do zgęstnienia.

Wypróbuj też przepisy na kiszonego pora i naleśniki biszkoptowe .

masa na ciasto
fot. youtube.com/BabciaEwaGotuje
Nie sznurek, nie piekarnik, grzyby susz tylko tak. Patent zasługuje na medal
Wymieszaj żółtko z jogurtem i dodaj do rosołu. To poezja smaku, co z tego wychdzi
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy