Smakosze.pl Przepisy Na każde jajko dodaję 1 łyżkę tego składnika. Moja jajecznica nie ma sobie równych
Canva/@FotoCuisinette

Na każde jajko dodaję 1 łyżkę tego składnika. Moja jajecznica nie ma sobie równych

20 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wystarczy, że do jajecznicy dodasz jeden składnik, a zamieni się w arcydzieło. Wcale nie kosztuje wiele i na pewno sprawi, że twoi domownicy będą zachwycenie. Dowiedz się, co to za składnik i zrób to danie z jajek na śniadanie. Będziesz wracać do tego przepisu z przyjemnością.

Jajecznica najlepsza na świecie

Znajomi mówią, że gdybym prowadził bistro ze śniadaniami, to absolutnym hitem byłaby jajecznica. W moim wykonaniu jest odpowiednio wilgotna i zaskakująco kremowa. Najbardziej zachwyca właśnie jej delikatność i to, że rozpływa się w ustach.

Zawsze pytają, jak ja to robię, a ja nie zdradzam przepisu. Ty jednak wyglądasz na wybitnego smakosza, który z tym przepisem zdziała cuda. Tajemnica jajecznicy tkwi w jednym składniku. Dowiedz się, co to za składnik i zaskocz swoją rodzinę.

jajka.jpg
Canva/@Julia Filirovska
Swoje racuchy nadziewam dżemem, jak pączki. Nie znam lepszej przekąski na dobry początek dnia
Tak wyczyścisz piekarnik w kilka minut bez szorowania

Jeden składnik, a tak wiele zmienia

Nie od dziś wiadomo, że diabeł tkwi w szczegółach, a z całą pewnością w składnikach. W tym wypadku wcale nie będą to jajka. Oczywiście, że powinny być świeże i niezepsute, ale najważniejszy jest serek śmietankowy. Tylko on może sprawić, że twoja jajecznica nie będzie miała sobie równych. Jak ją zrobić, dowiesz się w dalszej części artykułu.

Składniki:

  • 40 g serka śmietankowego
  • 4 jajka
  • pieprz
  • sól

Przepis na jajecznicę

Zacznij od wbicia jajek do miski. Dopraw solą oraz pieprzem. Następnie za pomoc trzepaczki dokładnie wymieszaj . Rozgrzej patelnię, włóż odrobinę masła i rozpuść.

Na rozgrzany tłuszcz wlej jajecznicę z miski. Dopiero teraz dodaj najważniejszy składnik, czyli serek śmietankowy . Całość dokładnie wymieszaj. Smaż do momentu lekkiego ścięcia się jajecznicy . Tylko to zagwarantuje jej odpowiednią wilgotność i konsystencję. Gotową jajecznicę podawaj ze świeżym pieczywem. Smak gwarantowany. Sprawdź, jak zrobić nadziewane racuchy oraz dowiedz się, dlaczego warto zrobić zakupy w Biedronce .

serek.jpg
Canva/@bit245
Odkąd mam ten przepis nie kupuję już chleba w sklepie. Wychodzi lepiej niż z piekarni
Weź kawałek sera i nakłuj go widelcem. Za tę sztuczkę ktoś powinien dostać medal
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy