Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Odkąd mam ten przepis nie kupuję już chleba w sklepie. Wychodzi lepiej niż z piekarni

Odkąd mam ten przepis nie kupuję już chleba w sklepie. Wychodzi lepiej niż z piekarni

chleb
YouTube/@OmasBackspezialitaten2024

Chleb codziennie gości na naszym stole, ale teraz nie kupuję go już w piekarni. Piekę we własnej kuchni i wychodzi, że palce lizać. Ten przepis przyda się każdemu smakoszowi pieczywa. Domowy chleb jest mięciutki, apetyczny i ma  niezwykle chrupiącą skórkę.

Chleb, który szybko zrobisz w domu

Czy jadasz chleb? U mnie jest on codziennym elementem diety. Robię z niego kanapki i podaję na śniadanie. Sięgam po chleb, gdy łapie mnie głód, a świeże pieczywo pachnie tak, że trudno go sobie odmówić. Zwykle chleb kupowałam w piekarni, ale odkąd mam ten przepis, piekę go w domu. Okazuje się, że w prosty i szybki sposób mogę cieszyć się wyśmienitym smakiem domowego chleba.

 Kilka składników, niewiele pracy i wkrótce pachnący bochenek chleba ląduje na moim stole. Rodzina też uwielbia to pieczywo i codziennie się nim zajada. Polecam przepis na pyszny chleb, a podobną recepturę znajdziesz też na kanale YouTube Oma's Backspezialitaten. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

chleb
YouTube/@OmasBackspezialitaten2024
Zagotuj wodę na patelni i wrzuć herbatniki. W głowie się nie mieści, co z tego wyjdzie

Jak upiec chleb w domu?

Składniki:

  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody
  • 1 ½ łyżki drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g mąki

Przygotowanie chleba zacznij od wlania mleka do miski, dodaj drożdże i wsyp sól. Składniki wymieszaj i dodaj mąkę. Ponownie wymieszaj i wyrabiaj dokładnie ciasto. Powinno mieć gładką konsystencję i być elastyczne. Ciasto przykryj i odstaw na około 2 godziny. Po upływie tego ciasta powinno pięknie wyrosnąć.

 Przełóż ciasto na stolnicę posypaną mąką. Uformuj placek, wyrabiaj i zwijaj w rulon. Następnie nadaj mu kształt bochenka i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Teraz posmaruj bochenek zimną wodą. 

Domowy chleb najlepszy do kanapek i nie tylko

Ciasto ukośnie natnij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Chleb piecz 30 minut. Po upływie tego czasu chleb jest już gotowy do podania. Gorący i chrupiący smakuje najlepiej ze świeżym masłem. Tak pyszne pieczywo właściwie nie wymaga dodatków.

Dzięki temu przepisowi upieczesz chleb, który będzie lepszy od tego z piekarni. Mięciutki w środku z chrupiącą skórką i zapachem, któremu nikt się nie oprze. Domowe pieczywo szybko zniknie z talerzy, bo urzeka niepowtarzalnym smakiem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić zapiekanego ziemniaka, czyli kumpir pełen dodatków. Podawaliśmy też przepis na doskonałą zapiekankę z zaledwie 4 składników. 

chleb
YouTube/@OmasBackspezialitaten2024