Smakosze.pl Przepisy Na promocji w Biedronce kupiłem łopatkę za 8,49 zł. Teraz za 20 zł mam obfity obiad dla całej rodziny
Canva/@bhofack2

Na promocji w Biedronce kupiłem łopatkę za 8,49 zł. Teraz za 20 zł mam obfity obiad dla całej rodziny

10 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie przecieraj oczu ze zdumienia. Tytuł nie kłamie. Naprawdę możesz przygotować obiad za 20 złotych dla całej rodziny. Wystarczy, że skorzystasz z promocji w Biedronce.

Tani obiad – dzisiaj to chyba niemożliwe

„Tani obiad” brzmi dzisiaj nieprawdopodobnie. Ja jednak udowodnię ci, że da się to zrobić. Wystarczy prześledzić oferty sklepów, wybrać produkty w promocji, czasem też zainstalować aplikację dyskontu i skomponować z nich tani obiad .

Udało mi się znaleźć ciekawą promocję w najczęściej wybieranym przez Polaków sklepie, czyli Biedronce . Obecnie ten sklep dysponuje sporą ilością promocji. Ja znalazłem tam łopatkę wieprzową za 8,49 zł za kilogram oraz ziemniaki za 1,49 zł za kilogram . To naprawdę dobre ceny. Pamiętaj, tylko żeby zainstalować aplikację Biedronki . Jest ona niezbędna do zakupu mięsa w promocyjnej cenie.

łopatka z cebulą.jpg
Canva/@Bartosz Luczak
Znany ksiądz odwiedził kontrowersyjny lokal. "Strasznie mnie wkurza, że to się udało"

Tak wiele, za tak niewiele

Produkty z listy poniżej kup w Biedronce . Wtedy będziesz miała pewność, że twój obiad będzie kosztować równo 20 zł . Składników nie ma wielu, więc powinnaś zmieścić się w tej kwocie. Nie zapomnij tylko o aplikacji.

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 4 ząbki posiekanego czosnku
  • 30 g musztardy Dijon
  • 2 cebule
  • 1 kg ziemniaków
  • oliwa
  • suszony rozmaryn
  • pieprz
  • sól

Przepis na obiad za 20 zł

Zacznij od obrania ząbków czosnku. Przeciśnij je przez praskę i włóż do miski . Wsyp rozmaryn. Dopraw solą i pieprzem. Wlej odrobinę oliwy. Dodaj musztardę i wymieszaj na jednolitą konsystencję .

Mięso umyj i w razie potrzeby odkrój z niego nadmiar tłuszczu . Przełóż do miski. Wetrzyj w nie pastę z przypraw, musztardy i oliwy. Odstaw do lodówki na 1,5 godziny, aby się zamarynowało . Jeśli naprawdę nie masz czau, pomiń etap marynaty, trudno.

Przed pieczeniem wyciągnij mięso z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej . Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni . Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz, przekrój główki na pół i wraz ziemniakami włóż do naczynia żaroodpornego. Wszystko skrop olejem lub oliwą. Dopraw solą i wymieszaj .

Na środku naczynia ułóż mięso i piecz w podanej wcześniej temperaturze przez około 30 minut . Gdy się przyrumieni, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez około 2-2,5 godziny . Gotowe mięso krój na kawałki i podawaj z upieczonymi ziemniakami i cebulką. Obiad za 20 złotych dla całej rodziny gotowy. Sprawdź, jak zrobić surówkę lepszą niż z restauracji oraz upewnij się, co możesz jeść w Środę Popielcową .

łopatka pieczoa.jpg
Canva/@newpi
Dlaczego wyjmujemy liście laurowe z potraw? Powód zaskakuje niemal każdego
Przenigdy nie wyrzucaj czerstwych pączków. 1 trick i będą smakować lepiej niż świeże
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy