Smakosze.pl Przepisy Nacinam pałki z kurczaka i duszę w tym sosie. W kilka chwil mam pyszny obiad na każdą kieszeń
fot. youtube.com/zdroweismaczneprzepisy

Nacinam pałki z kurczaka i duszę w tym sosie. W kilka chwil mam pyszny obiad na każdą kieszeń

23 maja 2024

Prosty przepis na duszone pałki z kurczaka w doskonałej marynacie zadowoli każdego. Sekretem jest pełen smaku sos, który zmienia ten prosty produkt w niezwykły obiad. Przepis przypadnie do gustu zwłaszcza amatorom… złocistego trunku. Koniecznie sprawdź, co jeszcze wchodzi w skład potrawy.

Duszone pałki kurczaka

Najpopularniejszą częścią tuszy kurczaka jest oczywiście pierś. Jeśli zdecydujemy się na ekologiczny produkt, jest to wybór całkiem dobry, bo zdrowy i bogaty w białko . Pod względem smaku ustępuje jednak innym.

Dlatego warto zwrócić uwagę na dolne części uda kurczaka, zwane też pałkami . Mięso obrośnięte wokół kości, którą można wygodnie potraktować jako sztuciec, jest zdecydowanie twardsze i nieco tłustsze, wymaga więc dłuższej obróbki. Odwdzięcza się jednak za nią niezwykłą miękkością i naprawdę pełnym smakiem.

marynata do kurczaka
fot. youtube.com/zdroweismaczneprzepisy
Wystarczy 1 błąd i małosolne będą się do wyrzucenia. Wiele osób popełnia go cały czas

Duszony kurczak

Mięso z kurczaka generalnie jednak lubi się z wyrazistymi smakami i tak właśnie przyprawione je tu proponujemy. Ilustracje do naszego przepisu pochodzą zaś z kanału Zdrowe i smaczne przepisy, gdzie taki obiad przygotowany jestz użyciem jasnego, a nie ciemnego piwa.

Składniki

  • 1 kg dolnych udek, czyli pałek kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Kurczak duszony w piwie

Kurczaka opłukujemy, osuszamy i nakrawamy pałki kilka razy w najgrubszym miejscu . Oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tluszcz – np. masło klarowane albo łyżkę masła razem z łyżką oleju. Na rozgrzany tłuszcz układamy pałki kurczaka i obsmażamy z obu stron na złocisto. Zdejmujemy je następnie z patelni i odstawiamy na bok.

W misce łączymy sos sojowy i miód, dokładnie mieszamy, po czym dodajemy przyprawy. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę smażymy.

Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy sos. Dusimy przez chwilę, zalewamy piwem i dokładnie mieszamy , by składniki sosu się połączyły. (Uwaga, by piwo nie było zbyt mocno gazowane).

Kiedy sos będzie jednolity i lekko zredukowany, układamy w nim kurczaka i przykrywamy patelnię. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut , w połowie gotowania obracając mięso na drugą stronę. Podajemy z sałatką i ulubionym źródłem węglowodanów.

Wypróbuj też przepisy na szybką zapiekankę i ciasto z truskawkami i galaretką .

gotowe danie z kurczaka
fot. youtube.com/zdroweismaczneprzepisy
Siekam młodą kapustę i mieszam z kilkoma dodatkami. Ta surówka jest lepsza niż z restauracji
Lidl poszedł na całość. Produkty tańsze nawet o 50%, tłumy ruszą do sklepów
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy