Nacinam pałki z kurczaka i duszę w tym sosie. W kilka chwil mam pyszny obiad na każdą kieszeń
Prosty przepis na duszone pałki z kurczaka w doskonałej marynacie zadowoli każdego. Sekretem jest pełen smaku sos, który zmienia ten prosty produkt w niezwykły obiad. Przepis przypadnie do gustu zwłaszcza amatorom… złocistego trunku. Koniecznie sprawdź, co jeszcze wchodzi w skład potrawy.
Duszone pałki kurczaka
Najpopularniejszą częścią tuszy kurczaka jest oczywiście pierś. Jeśli zdecydujemy się na ekologiczny produkt, jest to wybór całkiem dobry, bo zdrowy i bogaty w białko . Pod względem smaku ustępuje jednak innym.
Dlatego warto zwrócić uwagę na dolne części uda kurczaka, zwane też pałkami . Mięso obrośnięte wokół kości, którą można wygodnie potraktować jako sztuciec, jest zdecydowanie twardsze i nieco tłustsze, wymaga więc dłuższej obróbki. Odwdzięcza się jednak za nią niezwykłą miękkością i naprawdę pełnym smakiem.
Duszony kurczak
Mięso z kurczaka generalnie jednak lubi się z wyrazistymi smakami i tak właśnie przyprawione je tu proponujemy. Ilustracje do naszego przepisu pochodzą zaś z kanału Zdrowe i smaczne przepisy, gdzie taki obiad przygotowany jestz użyciem jasnego, a nie ciemnego piwa.
Składniki
- 1 kg dolnych udek, czyli pałek kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka papryki
- 1 szklanka ciemnego piwa
- Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
Kurczak duszony w piwie
Kurczaka opłukujemy, osuszamy i nakrawamy pałki kilka razy w najgrubszym miejscu . Oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tluszcz – np. masło klarowane albo łyżkę masła razem z łyżką oleju. Na rozgrzany tłuszcz układamy pałki kurczaka i obsmażamy z obu stron na złocisto. Zdejmujemy je następnie z patelni i odstawiamy na bok.
W misce łączymy sos sojowy i miód, dokładnie mieszamy, po czym dodajemy przyprawy. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę smażymy.
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy sos. Dusimy przez chwilę, zalewamy piwem i dokładnie mieszamy , by składniki sosu się połączyły. (Uwaga, by piwo nie było zbyt mocno gazowane).
Kiedy sos będzie jednolity i lekko zredukowany, układamy w nim kurczaka i przykrywamy patelnię. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut , w połowie gotowania obracając mięso na drugą stronę. Podajemy z sałatką i ulubionym źródłem węglowodanów.
Wypróbuj też przepisy na szybką zapiekankę i ciasto z truskawkami i galaretką .