Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siekam młodą kapustę i mieszam z kilkoma dodatkami. Ta surówka jest lepsza niż z restauracji
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.05.2024 14:56

Siekam młodą kapustę i mieszam z kilkoma dodatkami. Ta surówka jest lepsza niż z restauracji

młoda kapusta
Fot. Canva

Czy w domu da się przyrządzić surówkę jak z restauracji? Taką właśnie robię z młodej kapusty. Surówka ma świeży i jednocześnie wyrazisty smak. Pasuje do niemal wszystkich dań obiadowych.

Surówka z młodej kapusty jak z restauracji

Młoda kapusta jest warzywem, za którym przepadam. Zwykle gotują na obiad, ale ostatnio przyrządzam w innym wydaniu. Robię surówkę z młodej kapusty. Wychodzi znakomicie i smakuje lepiej jak w restauracji. 

Oprócz młodej kapusty do surówki dodaję marchewkę, ogórki kiszone i kawałek pora. Całość dopełnia szczypiorek, a surówka czaruje smakiem każdego, kto jej spróbuje. Polecam każdemu przepis na surówkę z młodej kapusty. Poniżej znajdziesz sprawdzoną recepturę. 

surówka
Fot. Canva/ildipapp
Pokrój banany i zalej tą masą. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?

Składniki:

  • ¼  główki młodej kapusty
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • biała część pora
  • 2 marchewki
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie surówki zacznij od poszatkowania kapusty i starcia marchewki na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekaj, a por pokrój w paski. 

Następnie drobno pokrój ogórki kiszone i szczypiorek. Warzywa przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem i dodaj olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. 

Surówka najlepsza do obiadu

Surówka z młodej kapusty po przyrządzeniu jest gotowa do podania. Wychodzi pyszna i smakuje nawet lepiej jak w niejednej restauracji. Zrobisz ją w prosty sposób i zjesz z apetytem. Pełna jest witamin i pasuje właściwie do wszystkich dań obiadowych. 

Skorzystaj z tego przepisu i przyrządź surówkę z młodej kapusty na wiosenny obiad. Podkreśli smak mięsa, ale będzie też odpowiednia do dań rybnych. Jest tak dobra, że zjesz ją z przyjemnością nawet z kanapką na drugie śniadanie. Pisaliśmy o smacznym patencie na wykorzystanie skórek arbuza w kuchni. Informowaliśmy o promocjach artykułów spożywczych w sieci sklepów Dino. 

surówka
Fot. Canva/Wiktory